Je li opasno jesti čokoladu koja je pobijelila?

Foto: 123rf

VJEROJATNO ste u životu doživjeli da ste otvorili finu, tamnu, zdravu čokoladu, a ona je, umjesto tamne boje, bila bijela i pomalo flekava.

Sigurno ste tada pomislili da je čokolada vjerojatno vrlo stara pa ste je možda i bacili smatrajući je štetnom za organizam.

O čemu je tu zapravo riječ i je li izblijedjela čokolada s flekama, ali i lagano promijenjenom teksturom i dalje zdrava?

Bez brige, stručnjaci kažu da je zdrava i da je ne biste trebali bacati samo zato što je promijenila boju.

Riječ je o tipičnom cvjetanju čokolade koja se poput živog organizma mijenja ako nije dobro skladištena.

Postoje dvije vidljive vrste promjene, a nijedna ne predstavlja nikakvu štetu za ljudski organizam i zdravlje.

Kad otvorite omiljenu čokoladu i primijetite da joj je gornji sloj izblijedio te je nekako suh i pjegav, znajte da je vaša čokolada prošla takozvano šećerno cvjetanje (svaka tamna čokolada ima mali udio šećera koji "ubija" gorki okus kakaa). Šećerno se cvjetanje događa ako je čokolada skladištena u vlažnim uvjetima, odnosno ako je površina čokolade postala orošena i vlažna. Vaga tada otapa šećer, a kad se čokolada osuši na površini ostanu isušeni kristali šećera koji izgledaju kao bijele mrlje.


To se obično događa ako čokolada dugo stoji u toplom ili se zbog nagle promjene temperature (iz hladnog u toplo) počne znojiti.

A ako pak predugo stoji na toplome tada počinje proces masnog cvjetanja, kada na površinu izbija otopljena mast iz čokolade, a izgleda kao masne bijele pruge.

Ni jedno niti drugo cvjetanje nisu opasni, jer su to ionako masti i šećeri koji su samo izbili na površinu, no ako je promjena velika, čokolada bi mogla promijeniti i teksturu i okus. Ali i to ne znači da je loša, već je samo malo drugačija.

Pročitajte više