Je li pijenje vode odmah nakon buđenja zdravo koliko mislite?

Foto: Pexels

ŠEZDESET posto ljudskog tijela sastoji se od vode, tako da je unos dovoljne količine tekućine u organizam neupitno važan za zdravlje.

Iako se prema dosadašnjim tvrdnjama smatralo kako ispijanje vode u određeno doba dana, osobito ujutro, povećava njezine dobrobiti, čini se kako to možda i nije potpuna istina. Naime, nekoliko studija tvrdi kako se doprinos vode zdravlju poput rehidratacije, gubitka težine, povećanja mentalnih performansi i detoksikacije može dogoditi u bilo koje doba dan.

Također, mnogi vjeruju da je najbitnije piti vodu odmah nakon buđenja jer je tijelo tada dehidrirano, što zaključuju prema tamnom urinu. No, boja urina nije uvijek siguran pokazatelj razine hidratacije u tijelu.

U jednom istraživanju, koje je analiziralo razinu hidracije i unos tekućine kod 164 odrasle osobe, utvrđeno je da, iako je u prvih nekoliko sati nakon buđenja došlo do povećanog unosa vode, to ne utječe značajno na razinu hidratacije. Stoga, najvažnije je osluškivati tijelo i ne forsirati pojačan unos tekućine isključivo tijekom jutarnjih sati kako bi "izvukli maksimalne dobrobiti iz vode", već piti kad god ste žedni jer to je najpouzdaniji znak da ste dehidrirali.


No, postoje i istraživanja koja potvrđuju važnost pijenja vode ujutro. Prema jednom od njih, blaga dehidracija koja se događa nakon sna narušava mentalnu budnost, koncentraciju i tjelesne performanse, a pijenje vode nakon buđenja poboljšava kognitivne funkcije. Međutim, ne postoje znanstveni dokazi da se tijekom prvih jutarnjih sati uz pomoć vode može postići maksimalna mentalna korist.

Još jedna česta zabluda je da pitka voda nakon buđenja ispire toksine iz tijela. Iako je voda definitivno potrebna za uklanjanje "tjelesnih otpada", ne postoji dokaz koji potvrđuje da će jutarnja doza vode ekspresno isprati toksine. Naime, čišćenje organizma od toksina, što je primarna funkcija bubrega, nije ograničeno na određeno doba dana. To je cjelodnevni proces, a voda mu samo pomaže, prenosi MSN.

Pročitajte više