Je li sigurno jesti proteinski prah kojemu je istekao rok trajanja?

Foto: 123RF

AKO i dalje mislite da proteine uzimaju samo muškarci koji žele napumpati mišiće, zaostajete za fitness smjernicama. Protein je esencijalni makronutrijent koji vam pomaže oporaviti se od napornih vježbi, izgraditi mišiće i stabilizirati šećer u krv. 

No sve ima rok trajanja, pa tako i proteinski prah. Ako niste sigurni što učiniti kada mu rok trajanja naznačen na pakiranju istekne, poslušajte savjet nutricionista koji je objavio časopis Shape.

Može li se proteinski prah jesti nakon isteka roka trajanja?

“Najvjerojatnije da”, uvjerava nutricionist Robert Wildman i dodaje da je mali rizik od rasta bakterija ili kvarenja. 

Nadalje, datumi na pakiranjima najčešće ukazuju na kvalitetu, a ne na sigurnost hrane. Drugim riječima, taj datum obično označava vrijeme do kada se namirnica mora ukloniti s polica trgovina, a ne nužno da je dan-dva kasnije već pokvarena.

“Ono što se može dogoditi jest da okus ne bude tako sjajan. Možete prokuhati hranu koju s njim spremate, a ne ga samo dodavati u vodu ili mlijeko. Ipak, sigurnosti radi, bacite ga nakon isteka godine dana od datuma naznačenog na pakiranju”, savjetuje.

Kako znati je li proteinski prah pokvaren?

"Najbolje je pomiješati ga s malo vode i pokušati ispitati miris i okus prije upotrebe. Ako imate dojam da je bilo što pošlo po zlu, nemojte ga konzumirati. Također, obratite pozornost na eventualne promjene boje ili teksture."

Kako što dulje sačuvati proteinski prah?

"Proteinski prah pohranite na hladno i suho mjesto, najbolje u smočnicu. Možete ga držati na vrhu hladnjaka, ali svakako ne blizu toplog i vlažnog mjesta jer to može dovesti do brže razgradnje", upozorava Wildman. 

Pročitajte više