Je li sigurno vježbati vani po ovim polarnim hladnoćama?

Foto: 123rf

MOŽDA ste se to i sami pitali ovih dana jer ne želite uništiti kontinuitet vježbanja, no debeli minusi koji su nas okovali ipak bi trebali biti razlog za zabrinutost kod pojedinih vježbača.

Sami minusi nisu i neće toliko utjecati na osobe vrhunskog zdravlja koje su i inače navikle vježbati vani te vježbati u zimskim uvjetima, čak i kad najuporniji odluče ostati na toplom.

"Uostalom, ako su zimski sportovi 'legalni', zašto onda ne bismo mogli vježbati i kad je vani ciča zima, međutim, ne uvijek i ne svi", tvrdi fiziolog i strastveni skijaš, klizač i član American College of Sports Medicine (ACSM), Michael Bracko.

"Danas je - 10 stupnjeva Celzijevih i ići ću trčati, baš kao što sam na - 21 otišao na skijaško trčanje", priznao je za portal Weather.com, iako, kako kaže i sam: "To je samo zato što je moje tijelo već naviklo na fizičke napore u zimskim uvjetima."



"Ako ste vrhunskog zdravlja, bez većih zdravstvenih tegoba i navikli ste vježbati po hladnoćama, tada stvarno nema temperature koja bi vas trebala zadržati na toplom. Naravno, pod uvjetom da ste dobro opremljeni. No ako ste početnik, tada vam vježbanje na takvim temperaturama nije najbolja stvar koju možete napraviti", napisao je te kao dokaz spomenuo podatke s njihove American College of Sports Medicine koji kažu da hladno vrijeme uglavnom nije prepreka za obavljanje tjelesne aktivnosti. Uspješno i sigurno istraživanje sjevernog i južnog pola, kao i maratonsko plivanje u ledenom moru jasno pokazuju da ljudska bića mogu preživjeti svakakve temperaturne ekstreme, ali samo ako je tijelo jako dobro pripremljeno za njih.


Međutim, kako visoki minusi prijete pothlađivanjem tijela, važno je ipak ne ostati dugo vani, jer čak i ako vam tijelo dobro zaštićeno, visoki minusi mogu izazvati ozebline po licu i prstima. Zato često nije ni važno koliki je minus, već koliko vjetra ima u zraku, jer ako je vjetar suviše jak, minusi će se brzo podebljati, a tada su i rizici znatno veći.

Osim što treba napomenuti da osobe lošijeg zdravlja ne bi smjele provoditi puno vremena na debelim minusima, čak i ako se kreću brže no inače, to se posebno odnosi na one sa srčanim problemima, astmom te problemima s cirkulacijom.

A ako je vaše zdravlje na zavidnoj razini te ne želite zbog vremenskih uvjeta propustiti vježbanje, slobodno nastavite, ali se ne zaboravite pravilno odjenuti.

Pravilno u slučaju debelih minusa znači slojevito s gornjim nepropusnim slojem, uz obavezne kapu, šal, rukavice i toplije čarape.

Važno pravilo je i dobra hidratacija, jer iako vam se možda čini da se na debeli minusima nećete toliko znojiti, činjenica je da se dobro ugrijani, zimi, često znojimo više nego ljeti u laganoj odjeći.



Zato je važno paziti na dovoljnu količinu tekućine, kao i na prave namirnice koje će vam dati važnu energiju za aktivnost na debelim minusima. To nisu ni masti ni proteini, već ugljikohidrati koji će vas zgrijati i postepeno otpuštati energiju.

Isto je tako važno znati da vaše performanse na debelom minusu sigurno neće biti iste kao u idealnim uvjetima pa se stoga nemojte začuditi što trening nećete moći napraviti onoliko brzo, jako i intenzivno kao što ste se možda nadali.

Pročitajte više