Jedan od vaših omiljenih namaza ključ je gubitka kilograma, tvrdi studija

Foto: 123RF

IAKO ga u našim krajevima tek otkrivaju, mnogima je već dugo omiljeni doručak. Ili međuobrok, ili ručak, ili večera... Uglavnom, shvatili ste - obožavaju ga. 

Na našem kontinentu još nije toliko zastupljen, ali maslac od kikirikija je omiljena poslastica svih generacija u dalekoj nam Americi.

Dosad se on nije povezivao s gubitkom suvišnih kilograma. No čini se da smo cijelo vrijeme živjeli u zabludi. Upravo bi maslac od kikirikija mogao postati vaš najveći saveznik u borbi s (upornim) kilogramima.

Sudeći prema rezultatima dviju odvojenih studija, koje su proveli istraživači na Harvardu i Sveučilištu u San Diegu, postoje uvjerljivi dokazi koji upućuju na to da je maslac od kikirikija ključni sastojak koji bi pod hitno trebao pronaći mjesto u vašem dijetalnom planu prehrane.

Naime, znanstvenici su ispitivali dva odvojena aspekta orašastih plodova u našoj prehrani kako bi dobili cjelovitiju sliku o tome što se točno događa kada ih jedemo. Dok je jedna studija proučavala dugoročne učinke orašastih plodova i kikirikija na tjelesnu težinu, druga se fokusirala na to kako brazilski orasi utječu na razinu inzulina i šećera u krvi.

"Dodavanje jedne unce (otprilike 28 grama) orašastih plodova prehrani umjesto manje zdrave hrane - poput crvenog ili prerađenog mesa, pomfrita ili slatkih zalogaja - može pomoći u sprječavanju sporog, postupnog dobivanja na kilaži nakon što uđete u odraslu dob, ali i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti povezanih s pretilošću", navodi istraživač s Harvarda Xiaoran Liu u izvješću objavljenom u časopisu "Medical News Today".

Osim toga, Liu ističe da "ljudi često orašaste plodove promatraju kao hranu bogatu mastima i kalorijama pa ih ne smatraju zdravim grickalicama", što je potpuno pogrešno.

S druge strane, istraživači su drugom studijom uspjeli dokazati da brazilski orasi ne samo da povećavaju osjećaj sitosti nakon jela već pomažu tijelu da izbjegne nagli pad šećera i inzulina u krvi.

Različite zdravstvene prednosti orašastih plodova nutricionisti već dugo hvale. Gotovo svi orašasti plodovi bogati su esencijalnim masnim kiselinama, kao i vlaknima i proteinima, a mnogi stručnjaci vjeruju da štite i od kardiovaskularnih te drugih bolesti. Nova teorija koja ih povezuje i uz mršavljenje te izbjegavanje nakupljanja kilograma tijekom godina, samo ih čini još privlačnijima, zar ne?

Pročitajte više