Jedete li datulje? S razlogom se nazivaju najzdravijim voćem na svijetu

Foto: Unsplash

Za bolje zdravlje liječnici uvijek preporučuju konzumaciju voća. Hranjive tvari nalaze se u voću koje održava tijelo zdravim. Na popisu takvog voća su datulje. One su voće čija konzumacija ima brojne prednosti za organizam.

Mnogi datulje koriste i kao zamjenu za šećer. Konzumiranje ovog voća, bogatog vlaknima, također pomaže u borbi protiv mnogih bolesti. Ovo je izvrsna opcija za uklanjanje želje za šećerom, a i odličan su popodnevni međuobrok.

Prednosti namakanja datulja

Namakanjem datulja u vodi uklanja se tanin ili fitinska kiselina prisutna u njima. Nakon toga lakše nam je apsorbirati hranjive tvari. Konzumiranje namočenih datulja također olakšava njihovu probavu. Preporučljivo je odmah ujutro konzumirati dvije do tri datulje, piše India Herald.

Ako želite uživati u okusu datulja i njihovim hranjivim tvarima, namočite ih osam do deset sati prije jela. Datulje sadrže mnoge vrste hranjivih tvari, poput ugljikohidrata, proteina, vlakana, vitamina K, vitamina B, kalija, magnezija, željeza, kalcija, mangana, cinka itd. Svi ti nutrijenti štite nas od mnogih bolesti.

Pozitivno djeluju na zatvor, smanjuju kolesterol...

Redovito konzumiranje datulja donosi niz prednosti za zdravlje. Osim što pomažu u rješavanju problema sa zatvorom, datulje mogu pridonijeti smanjenju kolesterola i održavanju krvnog tlaka pod kontrolom. Uključivanje datulja u prehranu može pridonijeti održavanju zdravlja srca.

Također, pozitivno utječu na jačinu kostiju i ubrzavaju rad mozga. Pružaju olakšanje od umora i slabosti te su korisne za poboljšanje općeg energijskog stanja. Osim toga, datulje su od pomoći pacijentima s anemijom i mogu ublažiti probleme s hemoroidima. Također, poboljšavaju zdravlje kože i kose, a konzumacija datulja doprinosi i povećanju fizičke snage i izdržljivosti.

Pročitajte više