Jutarnje vježbanje je super, no što trebate znati prije nego što krenete s njim?

Foto: Instagram

DONOSIMO nekoliko korisnih savjeta.
 
Mnogim ljudima nije dobro već od same pomisli na ranojutarnje vježbanje, no činjenica jest kako ono ima brojne prednosti kao što su, između ostalog, ubrzani rad metabolizma tijekom cijelog dana, dovoljna količina energije za fizički napor koji slijedi, izbjegavanje gužve po teretanama, neometano vježbanje (čitaj: poruke, mailovi) itd.
 
 
No prije nego što krenete s jutarnjim treninzima morate znati nekoliko stvari. Najvažnija jest da večer prije u krevet morate otići na vrijeme, jer u suprotnom nećete imati snage ni za što. To bi u idealnom slučaju značilo osam sati sna, no vi najbolje znate koliko vam je dovoljno.
 
Također, uvijek je bolje na trening doći deset minuta ranije nego kasniti, kako biste imali vremena za kvalitetno zagrijavanje. Tek tada krenite na trening.
 
Ako volite kasno večerati, a ujutro se spremate na trening, vaš obrok mora biti vrlo lagan, jer će vam u suprotnom vježbanje ujutro biti vrlo iscrpljujuće. 
 
Također, na vama je da odlučite hoćete li jesti prije jutarnjeg treninga ili ne. Stručnjaci najčešće savjetuju pijuckanje proteinskog shakea prije treninga, a nakon toga kvalitetan doručak s proteinima i ugljikohidratima kako biste vratili energiju.
 
Mnogi vježbači pojedu i proteinsku pločicu, neko voće ili šaku orašastih plodova, ako ne piju shakeove, tek toliko da na trening ne odu praznog želuca, no neki nemaju problem ni s tim da pojedu konkretan obrok prije jutarnjeg treninga koji odrade bez problema. No takav obrok biste trebali svakako pojesti sat-dva prije.
 
 
Topla voda također vam može biti saveznik prije jutarnjeg treninga, s obzirom na to da se grijanje tijekom noći gasi, a temperature su ujutro znatno niže pa iskoristite sve raspoložive načine da se kvalitetno ugrijete.
 
Također, neposredno nakon što ustanete, prošećite po stanu ili do teretane i slično. Zašto je to važno? Naša je kralježnica ujutro kruta, a tako se više stresa prenosi na ligamente i diskove nego na mekana tkiva koja ih obično zaštićuju. Ona je najkruća sat vremena nakon buđenja pa prije treninga šećite što je više moguće.
 
A kad pomislite kako vam se ne da trenirati ujutro, sjetite se kako ćete nakon posla imati više vremena za sebe i drage ljude oko vas.

 

Pročitajte više