Kako skinuti kilograme u srednjoj dobi?

Foto: 123RF

NAKON što je novo istraživanje otkrilo da metabolizam ne usporava u srednjoj dobi, više ne možemo kriviti godine za gomilanje kilograma. 

Međunarodni tim istraživača na uzorku od 6400 sudionika u dobi od 8 dana do 95 godina otkrio je da metabolizam najbrže radi kod dojenčadi, koja sagorijeva kalorije oko 50 posto brže od odraslih. Ta stopa opada godišnje za oko 3 posto sve do navršene 20. godine, kada brzina rada metabolizma počinje stagnirati do 60. godine. Tada tek počinje opadati za oko 1 posto godišnje, sve do smrti. 

"Potrebno je sagledati razloge zbog kojih ste možda postali teži. Pretpostavljali smo da je to zbog toga što metabolizam sporije radi, ali sada zapravo treba uzeti u obzir koliko spavamo, jesmo li pod stresom, koliko vježbamo, pijemo li alkohol, kako se hranimo i koja je razina naših hormona", kaže nutricionistica Isabel Smith.

Njezin je savjet jesti hranjive namirnice, a ne brojati kalorije. 

"Ljudi jedu bjelanjke za doručak, preskaču ručak, poslijepodne gricnu pet badema, a za večeru jedu posnu hranu. To ne osigurava nutrijente koje tijelo treba", upozorila je. 

Smith napominje da se prehrana mora sastojati od zdravih masti, proteina, povrća i voća, a ne smiju se zanemariti ni ugljikohidrati. 

Za doručak to može značiti integralni kruh s avokadom i sjemenkama lana te jajetom, nakon čega biste za ručak mogli pojesti salatu od rukole uz mrkvu, repu, komorač, sjemenke suncokreta, losos i maslinovo ulje, dok večera mogu biti proteini s cvjetačom, šparogama, i pirjanom brokulom, začinskim biljem te uljem avokada. I dalje ste gladni? Uzmite šaku pistacija s bobičastim voćem i dvije kockice tamne čokolade. 

Njezin plan prehrane uparite s kardio vježbama, vježbama snage i vježbama koje grade mišiće, predlaže trener Mark Koester. 

"Trening s utezima zaista je važan jer ćete brže sagorijevati kalorije", pojašnjava. 

Važno je vježbati barem 150 minuta tjedno, odnosno 30 minuta dnevno pet dana u tjednu. Idealan trening čini kardio (hodanje ili vožnja bicikla), koji jača srce i pluća, pa trening snage naredni dan. 

Za trening snage Koester preporučuje brzi kružni trening s fokusom na noge, leđa, core i prsa. To uključuje 10 do 15 ponavljanja vježbi kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje i druge te pauzu od 10 do 15 sekundi između izvođenja različitih vježbi. 

"Umjesto da odustanete i mislite da vodite bitku protiv vlastitog metabolizma, ovo vam je prilika da sagledate kako se brinete za sebe. Pogledajte što jedete, pobrinite se da pijete dovoljno vode i da ne pretjerujete s kofeinom i alkoholom. Razmislite i kako se osjećate. To je važnije od svega ostalog", zaključuje Smith za The Post.

Pročitajte više