Kako tamna čokolada utječe na treniranje

Foto: 123rf

KAKO vam zvuči misao da biste zbog boljeg treninga trebali jesti više čokolade?

Vjerujemo slatko, a još je slađe što je to istina.

Naime, nedavno je objavljeno još jedno istraživanje o utjecaju tamne čokolade i njenoj vezi s treniranje, a kako stoji u Journal of the International Study of Sports Nutrition, gdje su objavljeni rezultati, tamna čokolada povećava maksimalni aerobni kapacitet organizma, što znači da pomaže da organizam dobije i automatski šalje znatno više kisika mišićima koji oni potom koriste za proizvodnju energije.


Do tih su rezultata došli ispitivanjem grupe ispitanika koja je kroz dva tjedna morala jesti 40 grama tamne čokolade kako bi vidjeli je li im se zbog nje povećala energija, odnosno izdržljivost. Tako je kroz razne testove izdržljivosti dokazano da tamna čokolada, ako se konzumira prije treninga, doista utječe na bolju izdržljivost, bolje performanse te jači intenzitet vježbanja.

Stanje je pojašnjeno jednostavnom činjenicom: tamna čokolada je izuzetno bogata antioksidansima i flavonoidima koji su zaduženi za bolje iskorištavanje kisika pa osobe koje redovno konzumiraju tamnu čokoladu mogu trenirati duže i više.

Zato su treninzi uz  "pomoć" čokolade bolji, a osim veće tjelesne izdržljivosti zbog koje će treniranje biti bolje, s boljim rezultatima, to nije sve što pruža tamna čokolada.

Naime, osim što mišićima omogućuju veću količinu kisika, dokazano je da tamna čokolada, također zbog velike količine antioksidansa, ubrzava metabolizam pa i tako djeluje na još brže sagorijevanje kalorija.

Pročitajte više