Kardiolozi otkrili koje voće jedu svaki dan kako bi ojačali zdravlje srca

Foto: Pixabay

Redovita konzumacija voća i povrća znanstveno je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ali, kojem voću dati prednost? Ako pitate kardiologe, odgovor glasi: bobičastom voću, jabukama i bananama.

"Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidansa i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za crijeva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju kolesterola na zdravoj razini i sprječavaju porast krvnog tlaka", kaže kardiologinja Joy Gelbman za Prevention.

Kardiolog Deepak Vivek najviše voli jabuke. One sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Osim toga, jabuke su također dobar izvor vlakana, vitamina C i kalija, a sve te tvari podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava.

"Jabuke imaju niski glikemijski indeks, a konzumiranje takve hrane pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i kolesterola, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti", objasnio je dr. Vivek.

Kardiolog Sushant Khaire za zdravlje srca konzumira banane.

"Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija i antioksidansa. Ove hranjive tvari ne samo da podržavaju srce, već pomažu tijelu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu probavi, vitamin C jača imunološki sustav, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca", naglasio je.

Voće je osobito korisno za zdravlje srca jer sadrži mnogo vitamina i minerala.

"Procjenjuje se da se 80 posto smrti može spriječiti prehranom i životnim navikama", poručuje dr. Gelbman.

Američko udruženje za srce preporučuje četiri obroka voća dnevno kao dio zdrave, uravnotežene prehrane.

Pročitajte više