Kardiolozi upozoravaju: Ove prehrambene navike dvostruko povećavaju rizik od aritmije

Foto: Shutterstock

LIJEČNICI upozoravaju da bi dvije prehrambene navike mogle povećati rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko, piše Express. Fibrilacija atrija (AF) nastaje kada pumpanje srca iznenada postane brže ili nepravilno i ubraja se u jednu od najčešćih vrsta aritmije.

Ako se zanemari ili se ne liječi na odgovarajući način, posljedice mogu biti katastrofalne za srce i mozak. Moždani udar jedno je od najsmrtonosnijih stanja povezanih s AF-om, ali simptomi mogu ugroziti kvalitetu života čak i kratkoročno. Kako biste spriječili razvoj stanja, stručnjaci sugeriraju da je najbolje izbjegavati dva načina prehrane.

Naime, istraživanja su pokazala da su navike preskakanja doručka i kasnovečernjeg jedenja kod ispitanika povećale rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko, što je nevjerojatno otkriće, objašnjavaju liječnici.

Isto tako, istraživanje objavljeno u časopisu Future Cardiology 2022. godine također je sugeriralo da postoji još nekoliko načina na koje preskakanje doručka utječe na srčani ritam. Neki stručnjaci smatraju da niska razina šećera u krvi, uobičajena posljedica propuštanja obroka, može dovesti do aritmije.

Pročitajte više