Keto dijeta pobijedila je alkalnu i postala najpopularnija u 2021.

Foto: Pexels

S OBZIROM na to da ljudi žele dokumentirati sve aspekte svog života na Instagramu i TikToku, hrana koju jedu od posebnog je interesa. Stoga ne čudi da pojam diet (hrv. dijeta) na ovim društvenim mrežama ima 485.000 oznaka i 106 milijuna pregleda. Društveni mediji postali su mjesto otkrivanja novih dijeta, izbora načina života, recepata.

Zainteresirani za odgovor na pitanje koja je dijeta najpopularnija u 2021. godini, veganski kolači Jack and Beyond sastavili su popis. Za to su usporedili broj oznaka i pregleda koje su dijete generirale. 

Keto dijeta s visokim udjelom masti, a niskim udjelom ugljikohidrata apsolutna je pobjednica s 10.200.000 oznaka na Instagramu i milijardu pregleda na TikToku.

Alkalna dijeta, koja daje prednost povrću, voću i vodi, zauzima drugo mjesto sa 678 tisuća oznaka na Instagramu i 29.200.000 pregleda na TikToku.

Na trećem mjestu je mediteranska dijeta, koja obiluje povrćem, voćem, mahunarkama, orašastim plodovima, grahom, žitaricama, ribom i nezasićenim mastima. Obično uključuje nizak unos mesa i mliječnih proizvoda. 

Na četvrtom mjestu je veganska prehrana koja isključuje svu hranu životinjskog podrijetla. Slijedi Paleo dijeta, koja se temelji na tradicionalnim tehnikama lova i ribolova, dok šesto mjesto pripada sirovoj prehrani.

Na sedmom mjestu je sve manje popularna Atkinsonova dijeta, a na osmom vegetarijanstvo. Deveto mjesto pripalo je DASH dijeti, dok se na 10. smjestila fleksibilna prehrana, koja se smatra opuštenijom verzijom vegetarijanske prehrane jer omogućuje konzumaciju malih količina namirnica životinjskog podrijetla.

Pročitajte više