Kim Kardashian odabrala je biljnu prehranu u nadi da će izliječiti psorijazu

KIM Kardashian godinama otvoreno govori o svojim problemima sa psorijazom. Riječ je o autoimunoj kožnoj bolesti koju karakteriziraju upalne promjene, što rezultira pojavom crvenila i hiperprodukcijom nezrelih keratinocita na površini kože. Američka reality zvijezda nedavno je rekla da joj biljna prehrana pomaže u kontroli psorijaze, no je li to moguće?

Isprobala je, kaže, svakakve preparate i tvrdi da joj je prelazak na biljnu prehranu jedini pomogao pri ublažavanju simptoma.

"Biljna prehrana drži moju psorijazu pod kontrolom. Pokušavam jesti što više hrane bogate antioksidansima i namirnice koje djeluju protuupalno. Omiljeni su mi frapei od morske mahovine i tacosi na biljnoj bazi'', rekla je jednom prilikom.

Američka akademija za dermatologiju ne slaže se s tim i tvrdi da ne postoji dijeta koja može izliječiti psorijazu. Ipak ističe da određene namirnice mogu izazvati upalni odgovor i tako pogoršati postojeće simptome.

To su prvenstveno mlijeko i mliječni proizvodi, rafinirani ugljikohidrati (bijeli kruh, bijela riža, tjestenina), hrana sa zasićenim mastima (crveno meso, margarin, prerađene grickalice), ali i hrana s visokim udjelom šećera (gazirana pića, bomboni, voćni sokovi) te namirnice koje sadrže gluten.

Umjesto toga liječnici preporučuju da se u svakodnevnu prehranu uvrste nemasno meso, biljni proteini, riba, mahunarke, voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masti.

Pročitajte više