Knjiga "Najbolje od dijetetike" Olje Martinić od sada i u e-izdanju

Foto: WeHeartIt 

KNJIGA "Najbolje od dijetetike", autorice dijetetičarke i nutricionistkinje Olje Martinić, čije je besplatno tiskano izdanje u nakladi Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) zbog velikog interesa nestalo odmah po objavi, od sada će biti dostupna u elektroničkom izdanju, koje će biti predstavljeno u petak u Novinarskom domu.

Knjiga sadrži preporuke za prehranu pojedinih skupina bolesnika, a podijeljena je u pet cjelina - dijabetes, debljina, osteoporoza, sirova hrana i anti-age food.

"Dijetetika je znanost o prehrani koja je u svojoj naravi namijenjena poboljšanju zdravlja. Brojne su bolesti gdje je potrebna dijetoterapija, gdje se kroz odgovarajući model prehrane mogu usporiti ili zaustaviti zdravstveni poremećaji. Stoga je dijetoterapija vrlo često rješenje za pacijenta, a ako ne rješenje onda sigurno najbolji saveznik u rješavanju problema", kaže autorica knjige.

Knjiga može biti od pomoći liječnicima obiteljske medicine kada preporučuju svojim pacijentima promjenu načina života i prehrane. Svaka cjelina u knjizi obrađena je kroz medicinski i zdravstveni aspekt te s dijetoterapijske strane i donosi niz recepata, kojima se želi naglasiti kako i takvi obroci ne trebaju biti lišeni ugode koje nam hrana pruža. 

"Hrana je dio naše svakodnevice, ona je užitak i razonoda. Pri spomenu dijete često je prva asocijacija na 'bolničku prehranu', no mi pokazujemo upravo suprotno, da dijeta u svoj svojoj gastronomskoj raskoši ovisi o nama samima", kaže Olja Martinić.

Stručnjaci naglašavaju kako je kod osoba sa šećernom bolešću izuzetno važan individualizirani pristup prehrani, jer se pokazalo da najteži terapijski dio kod nekih pacijenata s dijabetesom predstavlja upravo određivanje plana prehrane, koji u konačnici može uvelike utjecati na tijek bolesti.

Veliki broj ljudi danas se bori s debljinom, koja je u podlozi mnogih kroničnih bolesti. Smatra se da je u Hrvatskoj danas preuhranjeno 58 posto populacije, a da se 20 posto smatra pretilima, pa je za uspješno smanjenje tjelesne težine neophodno postaviti realne ciljeve i birati preporučene namirnice.

Odgovarajuća prehrana tijekom cijelog života važna je za razvoj i održavanje zdravlja kostiju, jer neodgovarajući unos hrane smanjuje sadržaj minerala i proteina koji dovode do krhkih kostiju, odnosno do pojave osteoporoze.

U knjizi se govori i o novom trendu - tzv. raw foodu ili sirovojedstvu, kod kojeg je također potrebna primjena određenih pravila. Iako je dokazano da unos sirove hrane smanjuje rizik od određenih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, on može dovesti do gubitka nekih vitamina i loše utjecati na zdravlje kroničnih bolesnika koji su na određenoj terapiji, stoga se o tome treba savjetovati s liječnikom.

Osim toga, hrana može utjecati na usporavanje starenja, pa je važno znati kakav nam stil života i prehrana, te koji nutrijenti mogu pomoći u potrazi za "eliksirom mladosti".

Elektroničko izdanje knjige "Najbolje od dijetetike" besplatno je dostupno na internetskim stranicama KoHOM-a.

 

Pročitajte više