Koliko često noću idete na WC? Liječnici otkrivaju kada se treba zabrinuti

Foto: Shutterstock

IAKO nam se svima dogodilo da povremeno ustanemo u noći zbog potrebe za obavljanjem male nužde, liječnici upozoravaju kako bi često mokrenje tijekom noći moglo biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. Mokrenje nekoliko puta tijekom noći, stanje poznato i kao nokturija, može biti uzrokovano brojnim čimbenicima, uključujući probleme s upalom mjehura, konzumiranje slane hrane tijekom dana, pojedine poremećaje spavanja ili neko drugo zdravstveno stanje.

Nokturija se definira kao buđenje jednom ili više puta tijekom noći radi mokrenja i često zna utjecati na kvalitetu života, a zahtijeva i liječenje. Kako objašnjavaju liječnici, pojačana potreba za mokrenjem noću može biti uzrok stanja kao što je visoki krvni tlak.

No kada se treba zabrinuti? U većini slučajeva smatra se da bismo se trebali obratiti liječniku kada se potreba za mokrenjem noću javlja više od jedanput ili ako gubitak sna zbog nokturije uzrokuje značajno smanjenje radne produktivnosti, simptome depresije ili neke druge slične probleme povezane s lošom kvalitetom sna, odnosno čestim buđenjem.

Pročitajte više