Koliko jaja možete pojesti u danu?

Foto: Pexels

JAJA su jedna od najhranjivijih namirnica. Jedno cijelo jaje sadrže sve hranjive sastojke koji su potrebni naše tijelu. Izvor su proteina, vitamina B12, vitamina D i nekoliko drugih antioksidansa, koji pomažu u održavanju zdravlja i prevenciji kroničnih bolesti. Međutim, konzumiranje previše jaja u danu ne smatra se dobrom navikom zbog visokog sadržaja kolesterola u žumanjku. Osim toga, previše pojedenih jaja povezuje se sa želučanim tegobama. 

Konzumiranje previše jaja u danu povećava razinu lošeg kolesterola u tijelu. Jedan žumanjak sadrži približno 200 miligrama kolesterola i njegova dnevna preporučena razina nije veća od 3000 miligrama dnevno.

Kad se postavi pitanje koliko je jaja sigurno pojesti u danu, nema konkretnog odgovora. To se razlikuje od osobe do osobe i zdravstvenog stanja. Prema nedavno provedenom istraživanju, prosječna zdrava osoba može pojesti do sedam jaja tjedno. 

Previše bilo koje hrane može naškoditi zdravlju, a to vrijedi i za jaja. Konzumacija previše jaja u danu, posebno ljeti, može uzrokovati nakupljanje topline u tijelu što bi moglo dovesti do problema sa stolicom. Osim toga, može uzrokovati proljev, posebno u slučaju male djece. Dakle, važno je kontrolirati unos jaja.

Pročitajte više