Koliko puta u danu ispuštate vjetrove? Evo kada se trebate zabrinuti

Foto: Shutterstock

AKO STE se ikada pitali je li količina vjetrova koje ispustite tijekom dana normalna ili ne, niste jedini. Količina ispuštenih plinova najčešće ovisi o hrani i piću koje konzumiramo, ali stručnjaci ističu da ako netko jako često ispušta vjetrove, to može ukazivati na neke zdravstvene probleme.

Jedan rad objavljen u Comprehensive Medicinal Chemistry II navodi da je normalno ispustiti vjetrove 10 do 20 puta dnevno, dok je rad objavljen u Yamada's Textbook of Gastroenterology dao nešto veći broj - do 25 puta dnevno, prenosi HuffPost.

Povećanje ispuštanja vjetrova može se pojačati iz niza razloga, uključujući konzumaciju hrane koja izaziva plinove, gutanje zraka, pušenje, hormonalne promjene i uzimanje određenih lijekova. Kada je u pitanju prehrana, NHS je izdao popis hrane i pića koja izazivaju plinove. Na popisu se nalaze kupus, brokula, cvjetača, prokulice, mahunarke, sušeno voće, luk, pivo i gazirana pića.

Kada se treba zabrinuti i potražiti pomoć liječnika?

Ispuštanje plinova najnormalnija je pojava i u većini slučajeva nema nikakve veze sa zdravstvenim problemima. Ipak, ako ste primijetili jedan od ovih simptoma, možda biste ipak trebali posjetiti liječnika:

  • Stalno imate problema s proljevom ili zatvorom
  • Smršavjeli ste bez truda
  • Uočili ste krv u stolici.

Sve ovo može biti znak zatvora, intolerancije na laktozu, sindroma iritabilnog crijeva ili celijakije, ali vrlo rijetko i ozbiljnog problema s crijevima, prenosi HuffPost.

Pročitajte više