Kompletna tablica: Dobre masti su dobre, ali su i dalje kalorične pa ih treba znati uklopiti u plan dijete

Foto: 123rf

TIPIČNA pogreška ljudi koji žele smršavjeti doista je ona da pod hitno trebaju reducirati konzumaciju masti, ali tu jako često zaborave na dobre i loše masti. Dobre ostaju dobre, a to ne znači da ste si napravili uslugu ako utapate povrće na maslacu. Ni najmanje! Margarin spada u najgore vrste masnoća koje našem organizmu ne trebaju ni najmanje, a kako ih nažalost jako često konzumiramo znajmo da u našem organizmu čine samo probleme.

Srećom, zasićene masnoće u koje se ubrajaju namirnice životinjskog porijekla nisu toliko loše i kako kažu stručnjaci - ne treba ih izbjegavati niti kada ste na dijeti, ali svakako smanjite njihovu količinu, a kada god vam usfali malo masnije hrane definitivno posegnite za dobrim mastima - nezasićenim mastima, onim mastima koje u sebi osim masti imaju i omega 3,6,9 zasićene masne kiseline. One su te koje će vam pomoći da smršavite, a da ne gladujete od povećanih porcija povrća i voće koje ste odlučili unijeti u svoj organizam tijekom vašeg plana mršavljenja.

Zapravo, te dobre nezasićene masnoće trebali bi postati dio svačijeg načina življenja jer imaju mnogostruke prednosti za naš organizam.

Prvo - one su odličan saveznik zdravlja jer su pune antioksidansa poput vitamina E, iako masne višestruko smanjuju količinu lošeg kolesterola u krvi, čuvaju naša srca, čiste krvne žile, pomažu našem imunitetu, pomažu našem pamćenju i drugim vitalnim organima, a kako to samo lijepo zvuči - pomažu i smanjenju masnih naslaga oko trbuha.

Kada god vam usfali malo masti posegnite za njima, vaše će vam tijelo biti višestruko zahvalno. Doduše, radije bi da možemo reći kako ćemo sve te divne masnoće pronaći u namirnicama, posebno grickalicama koje najčešće konzumiramo, ali - nije baš tako. Iako, nije ni daleko.

>>>Koliko masti vaše tijelo treba da bi izgledali točno onako kako želite<<<

Današnji nutricionisti i stručnjaci koji izrađuju planove prehrane za ljude koji žele smršavjeti  masovno se oslanjaju na pravilo dijete od 2.000 kalorija, od čega je dozvoljeno "samo" 65 grama masti (čak i dobrih masti). Jer unatoč tome što su dobre, ipak valja znati i one u sebi sadrže dosta kalorija koje biste trebali izbjeći ukoliko zaista želite smršaviti.

Zato vam donosimo malu tablicu najčešćih namirnica s velikom količinom nezasićenih masti, preporučene porcije te koliko kalorija i u sebi imaju.

Pročitajte više