Konzumacija ovih prirodnih sokova utječe na zdravlje srca, tvrdi nutricionistica

Foto: Shutterstock

O ZDRAVLJU srca može se brinuti na mnoge načine, uključujući redovitu tjelovježbu i prehranu. No, konzumiranje namirnica koje potpomažu zdravlje srca ne mora nužno biti samo preko prehrane. Od različitog voća i povrća mogu se napraviti prirodni sokovi koji svojim svojstvima pozitivno utječu na zdravlje ovog važnog organa.

Nutricionistica Neha Ranglani za Health Shots otkrila je pet najboljih vrsta prirodnih sokova koji pozitivno utječu na zdravlje srca i promiču ga.

Sok od cikle

Cikla je bogata hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na zdravlje srca, ali i na cjelokupno zdravlje. Nutricionistica ističe da je dobro piti sok od cikle jer snižava krvni tlak i poboljšava protok krvi. Međutim, ističe da pojedinci koji su skloni problemima s bubrežnim kamencima, ovaj sok moraju piti u umjerenim količinama.

Sok od zelenog lisnatog povrća

Prirodni sokovi ili smoothieji od zelenog povrća imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje srca. Kao namirnice koje se mogu kombinirati u soku ili smoothieju, ovisno o povrću, nutricionistica je izdvojila špinat, kelj i blitvu. Dodaje da su to namirnice prepune vitamina, minerala i antioksidansa, a piće koje ćete konzumirati pomoći će smanjenju upala i poboljšati cirkulaciju krvi, čime pomaže u održavanju zdravlja srca.

Sok od nara

Kako prenosi Health Shots, studija objavljena u Nutrition Reviews otkrila je da je nar voće bogato polifenolima koji sadrže antioksidanse i protuupalna svojstva, koja smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti. Također, polifenoli u naru smanjuju oksidativni stres i snižavaju krvni tlak, dva faktora rizika za srčane bolesti.

Sok od citrusnog voća

Voće poput naranče ili grejpa "bogato je vlaknima, vitaminom C i flavonoidima koji mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i poboljšanju zdravlja srca", objašnjava nutricionistica. Sokovi od citrusa mogu se piti u bilo koje doba, ali preporuka je ne piti ih odmah ujutro na prazan želudac zbog kiselosti koja može izazvati nelagodu u želucu.

Sok od rajčice

Kao još jedan prirodni sok koji održava zdravlje srca, nutricionistica ističe sok od rajčice. "Sok od rajčice sadrži likopen, snažan antioksidans koji podržava zdravlje srca smanjujući upalu i razinu LDL kolesterola", objašnjava Ranglani. No, na pijenje ovog soka nešto više mogu biti osjetljivi ljudi koji imaju osjetljiv želudac, pa je preporuka na početku piti ga u malim količinama kako bi se vidjelo postoji li reakcija.

Pročitajte više