Kraljica je obožavala kajganu uz dva neočekivana, ali zdrava sastojka

Foto: Pixabay

NUTRICIONISTICA Lea Holmes prije nekoliko godina od kuharice kraljice Elizabete II. dobila je recept za kajganu s dva neobična sastojka. Kako tvrdi, kraljica je obožavala kajgana spremljenu po ovom receptu i često ju je doručkovala.

"Voljela je započeti dan s doručkom punim proteina, a ovo je jelo koje je posebno voljela", napisala je Holmes na svojoj web stranici.

"Otkako sam prije nekoliko godina dobila ovaj recept, redovito pravim jaja po njemu i spektakularna su", nastavila je Holmes.

Prema receptu, neposredno prije nego što bi se jaja na tavi stvrdnula, dodaje im se limunova korica i muškatni oraščić pa se na laganoj vatri umiješaju u smjesu, a doručak se na kraju ukrasi paprom i vlascem.

Budući da su jaja bogata proteinima, a siromašna kalorijama, mogu vam pomoći da se dulje osjećate sitima i održite nisku razinu šećera u krvi. Jaja sadrže antioksidanse zvane lutein i zeaksantin, koji pomažu u prevenciji očnih poremećaja, poput katarakte i makularne degeneracije. Također su dobra za srce jer povećavaju razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobrog kolesterola i smanjuju razinu lipoproteina niske gustoće (LDL) ili lošeg kolesterola.

Muškatni oraščić bogat je miristinom, organskim spojem koji sprječava oslobađanje enzima koji potiču stres, dok je limun fantastičan alat za jačanje imunološkog sustava vrijednim sadržajem vitamina C. 

Kraljica je doručkovala i žitarice te pila čaj, a ručala ribu uz povrće kuhano na pari. Bila je i veliki fan lososa, koji je najčešće konzumirala za večeru. Za desert je uživala u breskvama uzgajanima u staklenicima dvorca Windsor. Nema sumnje da joj je zdrava prehrana osigurala dug život.

Pročitajte više