Liječnik 114-godišnje žene otkriva što svi možemo učiniti da živimo dulje

Foto: Pexels

Pearl Berg imala je 114 godina kada je umrla u veljači, što je čini trećom najstarijom osobom u SAD-u i devetom najstarijom osobom na svijetu, prema podacima Gerontology Research Group. Iako je živjela više od stoljeća, nije se pridržavala stroge dijete, nije uzimala skupe dodatke prehrani, čak nije ni slijedila specifičnu rutinu vježbanja.

"Činilo se kao da je samo pokušavala živjeti život punim plućima", otkrio je njezin liječnik, Jeremy Lorber, iz Cedars-Sinai bolnice u Los Angelesu.

Ističe da je Berg imala fleksibilan, zdravorazumski pristup životu, osobito kad je riječ o slatkišima.

"Nikad nije pušila, samo bi povremeno uzela gutljaj vina, pila je svježe cijeđeni sok od naranče svako jutro, jela je vrlo malo masne hrane i konzumirala je samo umjerenu količinu deserta. U dobi od 102 godine, htjela je desert svaki dan, a s 106 godina tražila je slatkiše svako jutro i popodne", ispričao je.

Ono što je bilo istaknuto u njenoj rutini, bila je navika održavanja društvenih kontakata i osjećaja svrhe. Bila je aktivna u lokalnoj zajednici, u sinagogi, bila je i članica književnog kluba te je volontirala.

"Stvari koje sam identificirao kod nje i drugih pacijenata koji dugo i dobro žive, su održavanje svrhe, dodavanje aktivnosti ili rad na novim hobijima", napomenuo je dr. Lorber.

Kao što primjer Pearl Berg sugerira, neke od najboljih strategija za dug i zdrav život su besplatne. Navike poput održavanja snažnih odnosa, uzimanja vremena za opuštanje i redovite, lagane vježbe poput hodanja, igranja igara s obitelji ili vrtlarenja, dosljedno su povezane s boljim izgledima za doživljavanje duboke starosti bez trošenja puno novca.

Pročitajte više