Liječnik navodi pet najgorih nuspojava sjedilačkog načina života

Foto: Pexels

SJEDILAČKI način života postao je naša svakodnevica. Bez obzira na to radite li posao koji od vas zahtijeva cjelodnevno sjedenje ili se samo nakon dugog radnog dana najradije opuštate ležeći na kauču, sjedilački način života ima određenih negativnih posljedica na vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Jedan od njih je i liječnik Mike Bohl koji za portal Eat This objašnjava kako je previše sjedenja povezano sa širokim rasponom negativnih učinaka na zdravlje.

Debljanje

Potpuno je razumljivo da ćete potrošiti manje kalorija ako niste aktivni koliko biste mogli i trebali biti, već većinu svog vremena provodite sjedeći. Povrh toga, dr. Bohl ističe: "Ako jedete više kalorija nego što trošite, udebljat ćete se i mogli biste biti izloženi riziku od razvoja pretilosti."

Gubitak mišićne mase i snage

Debljanje nije jedina negativna nuspojava sjedilačkog načina života, također možete biti u opasnosti od gubitka mišićne mase. "Kada se mišići ne koriste dovoljno tijekom dana, oni se postepeno smanjuju. Sve u svemu, to može dovesti do pogoršanja sastava tijela, a možda čak i otkrijete da vam je teže raditi određene stvari koje ste prije obavljali bez većih problema", objašnjava dr. Bohl.

Povećan rizik od razvoja kroničnih zdravstvenih problema

Sjedilački način života može rezultirati razvojem nekoliko kroničnih stanja, poput raka, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, moždanog udara, visokog kolesterola, metaboličkog sindroma ili osteoporoze, objašnjava dr. Bohl.

Povećan rizik od pogoršanja mentalnog zdravlja

Nedovoljno tjelesne aktivnosti može negativno utjecati i na vaše mentalno zdravlje, što znači da biste mogli patiti od depresije ili tjeskobe. Istraživači su otkrili da je suočavanje s nedostatkom energije, problemima sa spavanjem i tjelesnom neaktivnošću, odnosno sjedilačkim načinom života, usko povezano s depresijom te naglim promjenama raspoloženja.

Povećan rizik od prerane smrti

Sjedilački način života izlaže vas većem riziku od preuranjene smrti. Zapravo, prema istraživanju Europskog kardiološkog društva, 20 godina sjedilačkog načina života može udvostručiti rizik od prerane smrti.

Pročitajte više