Muškarci, zašto zanemarujete vježbe za snažnije listove nogu?

Foto: 123rf

DOK odradite svoj intervalni trening u teretani i još se dodatno posvetite određenoj grupi mišića na kojima radite vrlo često zaboravite odraditi koju vježbu za jače listove, što nije dobro jer - vam ostaju premršavi ako često pumpate bedra i stražnjicu i postaju vam preslabi da bi nosili tijelo. Rekreativci često zaboravljaju da se kod vježbe mora simultano raditi na cijelom tijelu kako jedna grupa mišića ne bi postala predominantna nad onom drugom na kojoj ne radite. Tako se lako događaju ozlijede i nastaju posturalni problemi s obzirom da mišići nisu proporcionalno razvijeni.

Možda mislite da je dovoljno vježbati noge jer i u takvim vježbama sudjeluju listovi, međutim, ne dovoljno. Da bi potaknuli mišiće listova potrebno je ciljano vježbati izdvojene, ali različite pokrete.

Najbolji učinak dat će vam kombinaciju triju vježbi te kombinacija ritma, težine i opterećenja u svakoj od ovih vježbi. Potrebno je raditi naizmjenično brže i sporije serije, mijenjati opterećenje kada ste na mašini te težinu koju stavljate na svoje tijelo, odnosno listove.

1. Jednonožno podizanje na prste možete raditi na maloj stepenici ili podignutom položaju, dizanjem na prste na jednoj nozi tako da vam se mišići lista istegnu do kraja kada se podignete.



2. Stojeće podizanje na prste odradite s teretom odnosno utegom u rukama. Pazite da se na prste podižete polako, istežite listove te potom napravite seriju kraćih, brzih podizanja.



3. Potisak prstima na mašini - mijenjajte opterećenje i pazite da su vam svaki put listovi istegnuti prije nego vratite noge u početni položaj.




Pročitajte više