Na kojim je uljima najzdravije kuhati?

Foto: 123rf

KAD je riječ o uljima koja koristimo u zdravoj prehrani, nekoliko je vrsta koje svakako moramo izdvojiti, no moramo znati da čak i najzdravije ulje možemo "pokvariti" neprilagođenim temperaturama prilikom termičke obrade. 
 
Tako se, primjerice, maslinovo ulje ne smije koristiti na visokim temperaturama jer brzo počinje gorjeti i tad otpušta previše slobodnih radikala zbog čega postaje štetno za naše zdravlje. 
 
No to ne znači da biste ga trebali ukloniti iz kuhinje jer maslinovo ulje i dalje slovi kao jedno od najzdravijih, ali samo ako ga koristite za pripremu hladnih jela i salata. 

Treba li nam uopće ulje? 
 
Ako mislite da ćete izbacivanjem ulja iz prehrane i smanjivanjem njegove upotrebe na minimum učiniti uslugu svom zdravlju, nećete, jer su nam te masti i više nego potrebne. No, kad razmišljate o odabiru pravog ulja, uvijek se povedite za onim sa što više polinezasićenih i mononezasićenih masti te omega-3 masnih kiselina, a sa što manje transmasti.
 
 
U tom slučaju sigurno nećete pogriješiti, pogotovo ako pripremate jelo koje ne iziskuje obradu na visokim temperaturama. 
 
Uobičajena ulja koja nisu za pečenje 

Uz već spomenuto maslinovo ulje postoje i druge vrste koje na visokim temperaturama otpuštaju previše štetnih tvari i slobodnih radikala pa bi i njih trebali izbjegavati za pečenje. 

Tu definitivno spadaju bučino te suncokretovo ulje koji, uz slobodne radikale, na visokim temperaturama ispuštaju previše aldehida, a nedavno je otkriveno da je, kad je riječ o suncokretovom ulju, količina aldehida koje ispušta prilikom pečenja veća čak i od one kad bi hranu pekli na masti ili maslacu. 

Dakle, kad govorimo o najgorim uljima za pečenje, tu svakako spada suncokretovo ulje, pa bi za pripremu hrane na visokim temperaturama, od onih "manje zdravih", trebali odabrati, primjerice, ulje repice. Ono zagrijavanjem ne gubi dobre sastojke niti ispušta loše te po tome može stati uz bok još zdravijim varijantama. 

Najzdravija ulja za pečenje 

Iako se o njegovim zdravstvenim svojstvima još uvijek vode mini polemike, nedvojbeno je da je kokosovo ulje jako zdravo, a kako dobro podnosi zagrijavanje, tako ni kod pečenja neće promijeniti niti narušiti svoj zdrav sastav. 

Uz kokosovo izdvajamo i palmino ulje, koje također jako dobro podnosi visoke temperature, a ima potrebnu količinu zdravih masti, no ako ikada dođete u priliku nabaviti ulje avokada, to bi mogao biti najbolji izbor za vas. 

Naime, osim što je bogato zdravim mastima, ulje avokada u sebi ima i puno fitonutrijenata zbog kojih teško oksidira i zato je odličan za pripremu na bilo kojoj temperaturi.  

Pročitajte više