Najbolje doba dana za trening različito je za muškarce i žene, prema studiji

Foto: Shutterstock

TRENINZI su dio tjedne rutine mnogih ljudi, a ritam, vrste i intenzitet vježbi biraju se prema osobnim preferencijama. Doba dana za izvođenje treninga također je proizvoljno, ali jedna studija koju su nedavno proveli američki stručnjaci ukazala je na to da žene i muškarci različito profitiraju od jutarnjih odnosno večernjih treninga.

Trening u jutarnjim satima bolji je za žene koje žele smanjiti masnoću i izgubiti nekoliko centimetara na trbuhu, sugerira mala studija. Također je kod njih uočeno veće smanjenje krvnog tlaka uz jutarnje treninge.

No čini se da su snižavanje krvnog tlaka, razina lošeg kolesterola i sposobnost sagorijevanja masti kod muškaraca na optimalnoj razini pri večernjim treninzima. Muškarci se također mogu osjećati manje umorno vježbajući prije večere, a ne prije doručka.

Istraživanje je provedeno na 27 žena i 20 muškaraca koji su vježbali četiri puta tjedno. Otprilike polovina je to činila između 6 i 8 ujutro, dok su ostali to činili između 18:30 i 20:30.

Dr. Paul Arciero rekao je: "Premda i jutarnja i večernja tjelovježba pružaju značajne prednosti za zdravlje i izvedbu za žene, one koji žele skinuti salo s trbuha i sniziti krvni tlak trebale bi razmisliti o jutarnjim treninzima."

Ova studija, koja je uključivala relativno fit ljude u dobi od 25 do 55 godina, pokazala je da su žene koje su vježbale ujutro izgubile u prosjeku 10 posto masnog tkiva oko struka, dok su one koje su vježbale navečer izgubile oko 3 posto abdominalnog masnog tkiva.

Poznato je da tjelovježba različito utječe na spolove, posebno po pitanju topljenja masnoće. Ženski hormoni i kontrastni cirkadijalni ritmovi također mogu igrati ulogu. Studija, koja je objavljena u časopisu Frontiers in Psychology, pokazala je da je tjelovježba općenito koristila svima koji su sudjelovali u istraživanju, bez obzira na to kad su to radili, kako piše The Daily Mail.

Pročitajte više