Najpopularnije dijete: Protuupalna dijeta

Foto: 123rf
 
Cilj
 
Optimalno mentalno i fizičko zdravlje, uz prevenciju bolesti.
 
Tvrdnja
 
Kronična upala uzrokuje kronične bolesti. Smanjenje upala sprečava bolesti povezane sa starenjem i potiču generalno dobro stanje organizma. 
 
Teorija
 
Program je razvio Andrew Weil, doktor koji je završio Harvard i pionir je u području integrativne medicine. Ova prehrana odražava Weilovo uvjerenje da određena hrana uzrokuje upale. Za razliku od crvenila ili oteklina koja se pojavljuju kad se tijelo bori s kroničnom infekcijama ili manjim infekcijama, unutarnje upale mogu dovesti do ozbiljnih stanja kao što su bolesti srca, raka i Alzheimerove bolesti.



Stres, toksini okoliša, fizička aktivnost i prehrana - svi igraju ulogu u upalnim stanjima, kaže Weil. Njegova dijeta ima za cilj potaknuti fizičko i mentalno zdravlje, osigurati stalan dotok energije i smanjiti rizik obolijevanja u starosti konzumirajući zdrave masti, voće i povrće bogate vlaknima, puno vode i ograničene količine životinjskih proteina - osim kad je u pitanju plava riba.

Uravnotežena prehrana
 
Ovaj način prehrane sadrži elemente koji zadovoljavaju uravnoteženu prehranu. 
 
Protuupalna dijeta temelji se na dnevnom unosu između 2.000 i 3.000 kalorija, ovisno o spolu, veličini i razini tjelesne aktivnosti. Oko 40 do 50 posto svih kalorija dolazi iz ugljikohidrata, 30 posto iz masti i 20 do 30 posto iz proteina. U svakom obroku trebalo bi težiti kombinaciji svih navedenih sastojaka.
 
Protuupalna dijeta se temelji na mediteranskoj prehrani s nekoliko dodataka kao što su zeleni čaj i tamna čokolada. Program zahtjeva konzumaciju svježe hrane, s velikim naglaskom na voće i povrće, koji, kako kaže Weil, pružaju fitonutrijente da se bore protiv raka i drugih degenerativnih bolesti. Osim toga, preporučuje redovnu konzumaciju omega-3 masnih kiselina i izbjegavanje brze i pržene hrane po svaku cijenu.

 
Potrebno je smanjiti zasićene masti, koji se nalaze u maslacu, vrhnju i masnim jelima, kloniti se margarina. Umjesto toga, vaše prehrambene masnoće doći će iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da smanjuju upalu. Plan naglašava značajan unos omega-3 koja se nalazi u hladnovodnim ribama, kao što su divlji losos, srdele i haringe. Ako ne jedete masnu ribu dva puta tjedno, Weil preporučuje dnevni unos dodatka prehrani koji uključuje EPA i DHA. Izvori proteina su riba, jogurt, sir i grah, posebno soja.
 
U dijeti ćete jesti i razne šarene proizvode, posebno bobičasto voće, rajčice, naranče i žuto voća, povrće i lisnato povrće. Kad god je moguće, izaberite organsko kako biste izbjegli pesticide.
 
Također, Weil sugerira da pijete samo čistu vodu kako bi se izbjegao unos toksina kao što su klor i kloraminom. Kavu zamijenite čajem, osobito bijelim, zelenim i oolong. 
 
Tamna čokolada (s minimalnim sadržajem kakaa od 70 posto), također je dozvoljena jer sadrži antioksidanse. Crno vino dozvoljeno je u umjerenim količinama, jer je povezano s kardiovaskularnim zdravljem.
 
Koliko to košta?
 
Ne morate kupiti ništa, osim, naravno, svježih namirnica. Na Weil web stranici ima dosta besplatnih recepata koji vas mogu inspirirati.
 

 
Hoćete li izgubiti na težini?
 
Vjerojatno. Weil pristup temelji se na mediteranskoj prehrani, koja je povezana s gubitkom težine. Iako se zna da su upale i srodne bolesti uzrokovane pretilošću, vrijedi li i obratno - manje je potkrijepljeno dokazima.  Međutim, neka istraživanja pokazuju da sama upala povećava rizik od pretilosti.
 
Kako je lako slijediti?
 
Vrlo. Obzirom da ne postoje strogo pisana pravila menija, protuupalna dijeta pruža puno fleksibilnosti. Jednostavno ćete morati prilagoditi svoj režim pridržavajući se ključnih načela prehrane: puno voća i povrća, cjelovitih žitarica i puno ribe i ribljeg ulja.
 
Sitost

Ne biste trebali osjećati glad na ovoj dijeti, što omogućuje unos 2.000 do 3.000 kalorija dnevno. Osim toga, trebali biste konzumirati puno vlakana, što jako utječe na sitost. 

Pročitajte više