Najviše se debljamo tijekom jeseni i zime: Kako si pomoći?

Foto: Instagram

AKO ste i vi jedna od onih osoba koja se deblja tijekom ovih hladnijih mjeseci, niste jedini.
 
Debljanje je karakteristična pojava kod životinja u vrijeme zimske hibernacije, no i ljudi često nabacuju koji kilogram više tijekom hladnijih mjeseci.
 
Kao prvo, u ovo smo vrijeme sve manje aktivni jer većina će radije ostati kod kuće ispod tople dekice, a ne smijemo zaboraviti ni depresiju koja hara zbog hladnoće, kiše, vjetra, mraka itd.
 
Tu su i blagdani koji nude puno različite nezdrave hrane i alkohola, a malo po malo kilogrami se gomilaju. Kako si pomoći? Mi donosimo nekoliko jednostavnih savjeta.
 
Kao prvo, jedite domaću, kuhanu hranu kad god možete. Ponesite hranu od kuće na posao te kraj sebe uvijek imajte zdrave grickalice na stolu kako ne biste došli u napast. Također, uz sebe uvijek imajte i bočicu vode.
 
Ako se osjećate depresivno, potražite pomoć i utjehu u dragim ljudima oko sebe, vježbanju ili nekom hobiju koji vas čini sretnima. Najgore što možete jest zavući se pod deku i čekati da ovo nepovoljne razdoblje prođe samo od sebe jer ćete tonuti sve dublje i dublje, a zima još nije ni pokucala na vrata.
 
Također, prilagodite si jesenske recepte jer nema razloga da se odreknete hrane koju najviše volite jesti. Samo je bitno da takvu hranu kuhate na najzdraviji mogući način, sa što manje ulja i šećera.
 
I naravno, vježbajte jer tako u tijelo lučite hormon sreće zbog čega se tako dobro osjećate odmah nakon treninga.

 

Pročitajte više