Namirnica koja produljuje život ujedno je i jedna od najjeftinijih

Foto: WeHeartIt/Instagram

ZNATE li koju namirnicu najčešće povezuju s dugovječnosti, zdravljem, čak i mršavljenjem, a toliko je zdrava i jeftina da se preporučuje jesti u gotovo svakom obroku. 

Da otkrijemo, riječ je o grahu, odnosno svim vrstama mahunarki. 

No grah ipak sadrži najbolju kombinaciju proteina, ugljikohidrata i masti te vitamina koliko ih nećemo naći u drugim vrstama namirnica. 

>>3 razloga zbog kojih se morate zaljubiti u grah<<<

O njemu je pisao i hvalio ga i dr. Michael Greger u svojoj knjizi znakovitog naslova "How Not to Die" gdje upravo grah stavlja na prvo mjesto najboljih namirnica za dugovječnost. 

U knjizi je spomenuo i rezultate istraživanja Američkog instituta za istraživanje karcinoma koji također preporučuje da u svaki obrok uvrstimo upravo grah. To ne mora nužno biti velika količina, niti grah mora biti temelj svakog obroka, no kao dodatak će svakako dobro doći našem organizmu. 

"U hladnjaku obavezno čuvam limenku crnog graha jer je to najjednostavniji način da ga ubacite u obrok", spomenuo je u knjizi.  

Iako ima specifičan okus, kad ga dodate jelima u manjoj količini, ili dodate smoothiejima, okus praktički nećete ni osjetiti, ali ćete zato sigurno biti duže siti. 

Grah u sebi sadrži oko 21 posto proteina, 77 posto ugljikohidrata te manje od 5 posto masti, među kojima i Omega 3 masne kiseline, a iako svaka vrsta ima svoju nutritivnu vrijednost, sve su vrste, znajte, jednako dobre i zdrave. I jednako bogate važnim vlaknima po kojima je grah također naveliko poznat.  

Uz to, grah ima jako malo kolesterola, a osim što će vas zasititi, poboljšat će zdravlje vaše probave, regulirati šećer u krvi te poboljšati rad srca. 

Zbog svega toga grah je proglašen najboljom namirnicom za dugovječnost. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz grah, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: grah. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više