Namirnica koju biste trebali izbjegavati jer je jako opasna za zdravlje

Foto: 123rf

DONOSIMO nekoliko razloga zašto!

Radi se o margarinu, namirnici za koju se nekad uvjeravalo da može poboljšati naše zdravlje, no ona je zapravo potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih kemikalija, a dokazano je i da izaziva ozbiljne zdravstvene probleme zbog velikog sadržaja trans masti koje, među ostalim, izazivaju srčana oboljenja, dijabetes, neplodnost, a povezuju se i s nekim vrstama raka.

U samo jednom pakiranju margarina ima i do 60 grama ovih masti, a neka istraživanja pronašla su vezu i između konzumiranja margarina te astme, ekcema i alergija.

Što čini osnovni dio sastava ove namirnice? Jeftina ulja, koja se dobivaju iz sjemenki soje, biljke koja može dovesti do hormonskih poremećaja i neplodnosti, pamuka, industrijske biljke koja je najpodložnija otrovnim insekticidima i pesticidima, šafrana, kukuruza i repice.

Drugim riječima, margarin se proizvodi od biljnih ulja, koja se dobivaju ekstrakcijom sjemenja i zrnja – soje, kukuruza, suncokreta ili repice. Ekstrakcija nije isto što i prešanje, čime se dobiva maslinovo i kokosovo ulje, već je to kemijsko odvajanje ulja uz pomoć kemijskih otapala, najčešće heksana. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njima vitamine i antioksidante te nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od raka.

Zatim slijedi kemijski čin hidrogenizacije, kada se tekuća ulja mijenjaju u čvrst oblik, a ostaci kemikalija koje se koriste u preradi ulja i margarina ostaju u gotovom proizvodu. U postupku hidrogenizacije nastaju trans masti.

Također, prije nego stigne do nas, margarin ima neugodni miris te je sive boje pa se ispire parom kako bi dobio lijepu, žutu boju i ugodan miris.

Pored svega, margarin se sastoji od biljnih ulja u kojima prevladava omega-6, što pridonosi prekomjernom unosu omege-6 u odnosu na omegu-3. Ova neravnoteža izaziva upalne procese u tijelu te je uzročnik mnogih kroničnih bolesti.

Donosimo popis još nekoliko opasnih kemikalija koje biste mogli naći u ovom proizvodu: ekstrakcijski benzin heksan, fosforna kiselina, aceton, metal nikal, metanol i slično.

Dobar tek? Ne bismo rekli!

Pročitajte više