Namirnice koje ekspresno pomažu kod opeklina od sunca: Med, jabučni ocat, zob...

Foto: 123RF

ZASPALI ste na suncu? Ili ste jednostavno zaboravili nanijeti novi sloj kreme za sunčanje?

Svi su se barem jednom susreli s opeklinama od sunca, a prema NHS-u, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ublažili neugodne simptome odmah nakon što izgorite.

Njihovi savjeti uključuju:

1. Hlađenje kože hladnom kupkom ili tušem

2. Korištenje losiona koji sadrže aloe veru za smirivanje i vlaženje kože

3. Ispijanje puno tekućine kako biste se rashladili i spriječili dehidraciju

4. Uzimanje lijekova protiv bolova kao što su ibuprofen ili paracetamol

 

Što još može pomoći vašoj koži da se brže oporavi?

Jabučni ocat

Možda će zvučati kontraproduktivno stavljanje kiselog sastojka na oštećenu kožu, ali stručnjaci Health Linea kažu da jabučni ocat razrijeđen vodom koji stavljate na opekotine može uravnotežiti pH vaše kože i ima antibakterijska svojstva.

Ocat i vodu pomiješajte u omjeru 1:2, smjesu ulijte u bocu s raspršivačem i prskajte opekline od sunca kako biste odmah olakšali bol.

Jogurt

Medicinski stručnjaci već godinama znaju da jogurt ima brojne fantastične zdravstvene koristi kada se konzumira, ali stari trik iz kućne radinosti kaže da je odličan pomagač i kada se nanosi na opekotine od sunčanja.

Nanesite jogurt na opekotine i ostavite da odstoji desetak minuta.

Zobena kaša

Lovisa Nilsson, interni nutricionist, rekao je da "zobena kaša ima sposobnost ublažavanja jakih opeklina".

Skuhajte kašu od zobi na uobičajen način, ostavite da se ohladi i nanesite na zahvaćena područja. Pustite da odstoji neko vrijeme, a zatim je uklonite vlažnom krpom.

Umjesto toga, možete i šalicu zobi dodati u toplu kupku te ležati u njoj.

Sirovi med

Med je jedan od najboljih antiseptika u prirodi, a prema Women's Healthu je i vrlo hidratizirajuć i umirujuć. Samim time, on je trostruka prijetnja opeklinama od sunca.

Nanesite malo meda na kožu i prekrijte gazom kako biste spriječili kapljanje, a istovremeno omogućili koži da diše. Nakon nekoliko minuta ga lagano obrišite vlažnom krpom.

Aloe Vera

Aloe vera je jedan od glavnih sastojaka u većini preparata koji se koriste nakon sunčanja i to zbog svojih umirujućih svojstava.

Možete kupiti aloe gel koji sadrži veći koncentrat biljke, a možete i gel staviti u posudice za led te nakon što se zaledi stavljati ga na kožu poput hladnog obloga.

Mlijeko

Mlijeko ima obilje probiotika koji potiču ozdravljenje kože.

Potopite neku krpu ili kuhinjsku rolu u hladno mlijeko i time lagano prelazite preko zahvaćenog područja.

Menta

Menta je osvježavajuća, ne samo kao piće, već i za vašu kožu.

Stranica koja promovira prirodne lijekove, Every Day Roots sugerira korištenje metvice i zelenog čaja kako bi se ublažila bol od opeklina od sunca.

Napravite šalicu čaja, ostavite da se ohladi, a zatim u njemu namočite pamučnu krpu te njome prekrijte opekline, prenosi The Sun.

Pročitajte više