Ne bacajte kore jabuka: Evo kako od njih napraviti prirodni ocat

Foto: Unsplash

AKO išta uspijeva dobro u našoj klimi, onda su to jabuke kojih ove godine ima baš dosta. Čak i u manje rodnim godinama, hrpe otpalih jabuka propadaju po gradskim parkovima, dvorištima i voćnjacima, a idealne su za proizvodnju jabukovače i/ili octa, piše Guardian.

Jabučni ocat eliksir je s mnogo dokazanih zdravstvenih prednosti. Njegova popularnost učinila ga je skupim, a zapravo ga je vrlo jeftino napraviti. Nije potrebna određena količina sastojaka kako biste ga proizveli. Možete koristiti cijele jabuke izrezane na komade ili samo kožu i jezgru neprskanih jabuka (sačuvajte ih u zamrzivaču dok ne prikupite dovoljno). Kada skupite barem 200 g jabuka, možete početi.

Prirodni jabučni ocat

Proizvodnja vlastitog octa vrlo je korisna. Jedan izlazak u prirodu i nekoliko minuta rada mogu proizvesti octa dovoljno za godinu dana. Ako koristite kožu i jezgru jabuka, koristite organsko ili neprskano voće, kako biste izbjegli fungicide i pesticide, koji se mogu koncentrirati u octu.

  • 200 g ili više jabuka, neprskanih ili organskih
  • 400 ml vode na 200 g jabuka
  • 2 žlice šećera na 200 g jabuka
  • 15 ml sirovog octa na 500 ml ukupne smjese

Na svakih 200 g jabuka stavite 400 ml vode i dvije žlice šećera te miješajte dok se šećer ne otopi.

Dodajte voće u mjericu (ako jabuke nisu prekrivene vodom, dodajte još tekućine), a zatim izračunajte ukupnu količinu u mililitrima. Dodajte 15 ml sirovog octa na 500 ml vaše mješavine octa, a zatim prelijte u steriliziranu staklenu posudu.

Jabuke pritišćite tako da ostanu potopljene. Staklenu posudu prekrijte čistom krpom i ostavite na izravnoj sunčevoj svjetlosti tri tjedna, miješajući smjesu svakog jutra prva četiri dana. Nakon tri tjedna smjesu je potrebno procijediti i preliti u sterilizirane boce. Zatim boce zatvorite i ostavite da stoje još četiri tjedna prije upotrebe.

Pročitajte više