Ne bacajte novac na dodatke biotina ili kolagena, kažu dermatolozi

Foto: Shutterstock

SUPLEMENTI su postali popularni u posljednjem desetljeću. Od 2011. do 2020. postotak Amerikanaca koji su prijavili da uzimaju vitamine za kosu, kožu i nokte porastao je s 2.5 na 4.9 posto.

No stručnjaci upozoravaju na njihove nuspojave i opasnosti. Suplementi za kožu, kosu i nokte često sadrže mnogo više biotina nego što je potrebno ljudskom tijelu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Američke akademije za dermatologiju.

"Visoke doze biotina mogu promijeniti rezultate pretraga štitnjače, srčanog rada, potencijalno čak i vitamina D", rekla je dr. Rebecca Hartman iz Harvard Medical School.

Dnevna preporučena doza biotina za odrasle je 0.03 miligrama. U nekim slučajevima, dodaci su imali 650 puta veću količinu, izvijestila je američka Uprava za hranu i lijekove.

Visoke razine biotina potencijalno mogu dovesti do lažnih dijagnoza hipertireoze i utjecati na sposobnost liječnika da otkriju srčani udar kod pacijenata.

Dr. Adam Friedman, voditelj odjela dermatologije na Sveučilištu George Washington, kaže da nuspojave ponekad mogu biti smrtonosne te poziva na oprez.

Prirodni način dobivanja biotina i kolagena

"Tvrdnje koje upućuju na to da je biotin dobar za zdravlje kose, kože i noktiju uglavnom su anegdotske", tvrdi dr. Hartman.

Dok preliminarni podaci pokazuju da kolagen može učiniti vašu kožu zdravijom, Hartman kaže da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ta tvrdnja potvrdila. Stoga poručuje da je "zaokružena prehrana najprirodniji i najsigurniji način da dobijete dovoljno biotina i kolagena".

Hrana bogata biotinom uključuje žumanjke, grah, orašaste plodove i sjemenke, dok proizvodnju kolagena pospješuju meso, juha od kostiju, želatina, mliječni proizvodi, grah, soja, te voće i lisnato i korjenasto povrće.

Pročitajte više