Neće vam se svidjeti: Ovo je pet načina kako šećer šteti vašem organizmu

IAKO mu je teško odoljeti, prevelika konzumacija šećera može loše utjecati na vaše zdravlje. Iako neke namirnice prirodno sadrže šećer u sebi, prerađena hrana i sokovi su posebno opasni jer sadrže puno veće količine šećera koje tijelo teško prerađuje.

The American Heart Association ne preporučuje konzumaciju više od šest žličica šećera dnevno za žene, a devet čajnih žličica dnevno za muškarce.

No jeste li se ikada zapitali što se točno događa vašem organizmu kada pretjerate s unosom šećera? Portal WebMD izdvojio je nekoliko načina na koje on šteti tijelu:

1. Debljanje

Iako ovo nije šokantan podatak, šećer deblja puno više nego što to mislite. Naime, samo jedna limenka gaziranog soka može sadržavati gotovo deset žličica šećera što znači da bi samo jednim osvježavajućim pićem mogli prekoračiti preporučenu dnevnu dozu unosa šećera.

Zanimljivo je da kada biste svakog dana popili samo jedan takav sok, za tri godine biste mogli imati čak tri kilograma više.

2. Rizik od dijabetesa

Prekomjerni unos šećera povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Naime, tijelo ne uspijeva preraditi tolike količine šećera pa on ostaje u krvi, a organizam se s njime bori stvarajući manje hormona inzulina koji hranu pretvara u energiju. 

3. Rizik od srčanih bolesti

Jedan od deset ljudi dnevno u organizam unosi čak četvrtinu više kalorija iz dodatnog šećera, a jedno istraživanje je pokazalo da je zbog takve prehrane dvostruko veća šansa da ćete umrijeti od srčanih bolesti.

4. Kvari zube

Nije tajna da šećer uzrokuje karijes i uništava zube. Naime, bakterije u ustima se hrane šećerom, a kiselina koja nastaje uništava zubnu caklinu. Česti uzročnici kvarenja zubi su zaslađena pića, suho voće, bomboni i čokolada, a najviše ih kvare kiseli bomboni. Zato stručnjaci preporučuju da nakon uživanja u poslasticama isperete usta vodom ili popijete malo mlijeka koji će neutralizirati kiselinu.

5. Loše raspoloženje

Nekoliko istraživanja je potvrdilo povezanost prevelike konzumacije šećera i lošeg raspoloženja. Štoviše, neki stručnjaci tvrde da bi previše šećera moglo potaknuti razvoj depresije.

Tako je jedno istraživanje pokazalo da muškarci koji su jeli više od 66 grama šećera dnevno, gotovo dvostruko više od preporučene količine, imaju 23% veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati anksioznost ili depresija od muškaraca koji su jeli 40 grama ili manje.

 

 

Pročitajte više