Nedostatak ovog vitamina može nas dovesti u opasnost od prijeloma

Foto: Pixabay

DOLASKOM hladnijih dana manje vremena provodimo na otvorenom, što znači da manje upijamo sunčeve zrake i time dovodimo organizam u opasnost od nedostatka vitamina D. On je vitalan za zdravlje kostiju i brojni zdravstveni stručnjaci upozoravaju da njegov nedostatak može uzrokovati stres frakture. Prema klinici Mayo, riječ je o sitnim pukotinama u kostima koje u konačnici mogu dovesti do prijeloma.

Također, nedostatak vitamina D može igrati ulogu u razinama serotonina, hormona sreće, u mozgu. Zato loše raspoloženje, osobito zimi, može biti znak nedostatka vitamina D.

Vitamin D, osim izlaganjem sunčevoj svjetlosti, možemo unijeti i hranom. Namirnice koje njime obiluju su masna riba (skuša, tuna, losos), jaja, mliječni proizvodi (mlijeko, sir) i hrana obogaćena vitaminom D (žitarice, kruh, sokovi).

Svi koji su u riziku od nedostatka vitamina D mogu razmisliti o dodacima prehrani. Odabir dodatka vitamina D koji ima najmanje 800 IU mogao bi biti dobar izbor za početak, a ako ste zabrinuti zbog nedostatka vitamina D koji svakodnevno unosite, važno je razgovarati i sa svojim liječnikom o odabiru dodatka koji će vam odgovarati. 

Pročitajte više