Neke promjene na noktima mogu ukazati na rak

Foto: Shutterstock

NOKTI su sastavni dio našeg tijela koji ima zaštitnu i funkcionalnu ulogu, jer štite naše prste na rukama i nogama te nam omogućuju obavljanje aktivnosti koje ne bi bile moguće bez njih, poput češanja ili podizanja stvari. S obzirom na to da dobivaju krv i nutrijente iz tijela, mogu signalizirati svaki nedostatak vrijednih elemenata ili skrivene bolesti od kojih možda patite.

Promjene u boji noktiju u većini slučajeva nisu alarmantne. Međutim, ponekad mogu biti znak kroničnih bolesti, osobito raka.

Vaši nokti mogu puno reći o vašem zdravlju

Dok žutilo ili zadebljanje noktiju može ukazivati ​​na gljivičnu infekciju, lomljivi nokti mogu biti znak bolesti štitnjače ili anemije. Ako primijetite male pukotine na noktima, to može ukazivati ​​na psorijazu ili alopeciju. Osim toga, bijele linije ispod noktiju mogu značiti da patite od bolesti bubrega ili jetre.

Povezanost između vaših noktiju i raka

Subungvalni melanom, vrsta raka kože, može se otkriti kroz promjene u boji noktiju. Moguće je da se pojavi u obliku tamne linije ispod ploče nokta ili stvori zatamnjenja u blizini korijena nokta, također poznata kao subungvalne lezije.

Osim što su znak raka, takve promjene u boji noktiju mogu biti i rezultat liječenja raka, nuspojava koje se obično javljaju uslijed uzimanja lijekova. Osim stvaranja crnih linija na noktima na rukama ili nogama, postoje i drugi znakovi subungalnog melanoma koji se mogu pojaviti na vašim noktima.

Promjene na noktima koje se mogu pojaviti su:

  • Slabi, lomljivi nokti
  • Modrica na noktu, koja teško zacjeljuje
  • Krvarenje oko noktiju
  • Pucanje ploče nokta
  • Crnkasto-smeđe pruge koje nastavljaju rasti

Pravovremena reakcija je ključna

Fizički pregled i biopsija mogu pomoći u dijagnozi. Uz to, liječenje bi uključivalo operaciju, kemoterapiju, terapiju zračenjem, imunoterapiju i ciljane terapije, ovisno o tome koliko je rak napredovao, piše Independent.

Pročitajte više