Nemojte konzumirati ove namirnice na prazan želudac, moglo bi poći po zlu

Foto: 123RF

"ONO si što jedeš" poslovica je koja je poznata svima. Ali ono što radimo prije obroka također ima veliki utjecaj na naše zdravlje.

Ako želite izbjeći bolove u trbuhu, ove stvari ne smijete raditi na prazan želudac

Ne smijete uzimati protuupalne lijekove

Aspirin, paracetamol i ostali protuupalni lijekovi ne smiju se uzimati na prazan želudac. Ne samo da to smanjuje njihovu učinkovitost, već uzrokuje i ozbiljne zdravstvene probleme. 

Ne smijete piti kavu

Čak i beskofeinska kava potiče proizvodnju kiseline koja može izazvati žgaravicu i druge probleme probavnog sustava ako se pije na prazan želudac. Ako se ne možete odreći navike piti kavu ujutro, konzumirajte je s mlijekom ili vrhnjem zato što će mliječna masnoća umanjiti negativne učinke.

Ne smijete piti alkohol

Bez konzumirane hrane, povećava se stopa apsorpcije alkohola. Brz utjecaj alkohola na tijelo ne prolazi bez negativnih posljedica za jetru, srce i bubrege. Ako vam situacija ne dopušta da odbijete piće, dajte prednost hlađenim negaziranim pićima jer se oni apsorbiraju sporije. Ako možete, prije unosa alkohola pojedite mali sendvič, u idealnom slučaju onaj koji sadrži maslac.

Ne smijete žvakati žvakaće gume

Digestivna kiselina stvorena dok žvačete žvakaću gumu uništava sluznicu praznog želudca, što može dovesti do gastritisa. Ako ne možete bez žvakaće gume, preporučuju se one s prirodnim zaslađivačima zato što su manje štetne.

Ne smijete praznog želuca ići spavati

Glad i niska razina glukoze sprječavaju nas da zaspimo i uzorkuju površno spavanje i rano buđenje, što onda još povećava razinu hormona gladi.

Ipak nije dobro ni kada se prejedete za večeru. Najbolje rješenje bi bili mliječni proizvodi jer sadrže magnezij i kalcij koji će ujedno i osigurati duboki san.

Ne smijete piti sok od citrusa

Kiselina sadržana u agrumima iritira vaš želudac što je posebno opasno za one koji imaju gastritis. Ipak, svježe iscijeđeni sok od citrusa neće nanijeti štetu ako ga razrijedite vodom u omjeru 1:1 ili 2:1.


 

Pročitajte više