Nevjerojatna stvar koja će vam pomoći da trening odradite bolje no ikada

Foto: 123rf

IZDRŽATI najintenzivniji dio treninga, kad se već osjećate prilično umorno, zaista nije mala stvar. 

No, ima nešto što bi vam moglo pomoći lakše prebroditi sve krize tako da odradite trening bolje no ikada.

I samo da znate - to "nešto" ne morate kupiti niti za tim morate posezati u torbu koja vam je ostala u svlačionici. Dovoljno je samo da se nasmiješite! Doslovno.

Barem tako tvrdi novo istraživanje koje je doduše bilo malo, u njemu su sudjelovala 24 sudionika oba spola, a objavljeno je u časopisu Psychology of Sport and Exercise.

No, unatoč malo broju sudionika znanstvenici su uspjeli dokazati da je smiješak važan čak i dok vježbamo, jer nam može pomoći za bolju učinkovitost.

No, nije sve tako jednostavno kao što se čini.



Za potrebe ovog istraživanja pozvani su rekreativci koji se intenzivno bave trčanjem. Jedna je skupina trebala odraditi trening tako da vježbaju namrgođeni, dok je drugima naređeno da se smješkaju cijeli trening.

"Iako je namrgođeno lice zapravo dosta tipično za ljude koji su koncentrirani na vježbanje i napore koje pritom proživljavaju, istraživanje je pokazalo kako je nasmiješena grupa ipak odradila bolji trening, s gotovo vrhunskom izvedbom", stoji u zaključku koje je glavni autor istraživanja, Noel Brick, otkrio i za New York Times.

"Međutim, postoji jedna kvaka", kaže on i otkriva: "Iako se čini da bi osmijeh mogao biti savršeno rješenje za savršenu izvedbu na treningu, neće upaliti ako je usiljen i neprirodan. Tad gubi svoj smisao, jer prirodni osmijeh može smanjiti mišićnu napetost i povećati vašu učinkovitost, dok lažni osmijeh može rezultirati suprotnim rezultatima".

Pročitajte više