Novogodišnje odluke za zdraviju i sjajniju kožu koje se isplati usvojiti

Foto: Pexels

Mnogi od nas svake godine sastavljaju popis novogodišnjih odluka. Bez obzira radi li se o tjelovježbi, zdravoj prehrani ili usvajanju novih vještina, cilj je poboljšati način života. Dermatologinja Thivi Maruthappu kaže kako je važno brinuti i o koži. Podijelila je pet novogodišnjih odluka o kojima bismo trebali razmisliti već sada.

1. Pojednostavite svoju rutinu njege kože

Maruthappu navodi da je najučinkovitija rutina jednostavna, ali s dobro odabranim aktivnim sastojcima.

"Previše aktivnih sastojaka, poput hidroksikiselina i retinola, u različitim koracima vaše rutine mogu poremetiti kožnu barijeru, pogoršati crvenilo i povećati osjetljivost", rekla je Maruthappu za Vogue.

2. Uključite kvalitetan proizvod s vitaminom C u svoju rutinu

"Bez obzira na vaš tip kože, vitamin C je odličan zbog svojih učinaka posvjetljivanja i jačanja sjaja", rekla je dermatologinja. Kada se pravilno formulira, snažan je antioksidans i savršeno djeluje slojevito ispod sloja kreme za sunčanje (SPF-a), objasnila je.

3. Ne odustajte od retinoida

Dermatologinja naglašava da su retinoidi snažni aktivni sastojci poznati po borbi protiv prvih znakova starenja, akni i hiperpigmentacije. Ipak, ističe da ih se lako može prestati koristiti zbog moguće iritacije i crvenila koje izazivaju.

"Najučinkovitiji su retinoidi koji se izdaju na recept, kao što je tretinoin, ali postoje i neke opcije u slobodnoj prodaji. Čak i ako ih ne možete koristiti svake noći, dva puta tjedno i dalje imaju koristi", napomenula je.

4. Povećajte unos antioksidansa

"Nakon božićnih užitaka, svi možemo izgledati malo blijedo i umornije. Unos antioksidansa možete povećati jedući mnogo voća i povrća tamnih boja, koji djeluju u dubljim slojevima kože za zaštitu kolagena od ultraljubičastog svjetla", kaže Maruthappu.

Također ističe važnost unosa zdravih masti, poput omega-3 masti iz ribe, ili alternativa za vegane i vegetarijance, poput orašastih plodova i ulja lanenog sjemena.

5. Budite ustrajni

Maruthappu naglašava da je za optimalne rezultate važna ustrajnost: "Dva puta dnevno očistite kožu, a ako nosite šminku, svakako očistite lice dva puta micelarnom vodom. Ujutro nanesite vitamin C i SPF, a navečer razmislite o retinolu i hidratantnoj kremi."

Napominje da se proizvodi poput azelaične kiseline ili arbutina mogu uvesti prema potrebama naše kože.

Pročitajte više