Nutricionistica otkriva zašto nikada ne bismo smjeli preskakati doručak

Foto: Pexels

IAKO često čujemo da je doručak najvažniji obrok u danu, još uvijek postoje mnogi ljudi koji ga preskaču. Kako navodi nutricionistica Jess Hillard, to je jedna od najvećih pogrešaka, naročito ako nastojimo smršavjeti.

''Doručak se s pravom smatra najvažnijim obrokom u danu, a njegovom konzumacijom zapravo prekidamo post koji se dogodio preko noći. Prekid posta omogućuje tijelu da se ponovno probudi i dobije gorivo za nadolazeći dan. Omogućava nam da se osjećamo energično i da obavljamo sve aktivnosti koje nas čekaju tog dana'', objašnjava nutricionistica.

Naglašava da doručak predstavlja čak 25 posto dnevnog unosa hranjivih tvari. "Ako ne doručkujemo, propuštamo unos velikog dijela važnih vitamina i minerala, i to već u prvom dijelu dana."

Posebno za žene, preskakanje doručka može otežati mršavljenje. Kako savjetuje Hillard, doručak je uglavnom najbolje jesti unutar sat vremena od buđenja jer to sprječava nagli porast šećera u krvi kasnije tijekom dana.

''Naime, taj porast šećera u krvi može dovesti do nepotrebnog stresa za tijelo i do loših prehrambenih izbora'', upozorava.

Jedenje doručka ima još prednosti, uključujući bolje raspoloženje i produktivnost, više energije, brže sagorijevanje kalorija i skidanje kilograma, ali i bolje cjelokupno zdravlje. Istraživanja su pokazala da preskakanje doručka može imati negativan učinak na ženske hormone.

Pročitajte više