Nutricionistica s Harvarda drži se ovih pravila kako bi svoj mozak održala zdravim

Foto: Unsplash

Uma Naidoo provela je desetljeća istražujući kako anksioznost utječe na različite aspekte fizičkog zdravlja, uključujući imunitet, upale, prehranu i metabolizam.

"Uvijek govorim ljudima da je hrana neprocjenjivi alat koji nam može pomoći da se oslobodimo tjeskobe, povećamo fokus i poboljšamo cjelokupno mentalno zdravlje", kaže ova nutricionistica s Harvarda.

Naidoo je za CNBC navela šest pravila koja slijedi kako bi imala mirniji um i jači mozak.

Jedite cjelovitu hranu

Naidoo jede neobrađenu ili što manje prerađenu hranu. Povrće, bobičasto voće, neprerađene žitarice i mahunarke su joj omiljene namirnice jer obiluju vlaknima koja su ključna za zdravlje probavnog sustava i stvaranje okruženja u kojem mogu rasti dobre bakterije.

Konzumirajte hranu raznih boja

Od tamnozelene brokule i špinata do jarkožute boje mrkve i paprike, konzumacija širokog spektra boja osigurava stalnu opskrbu hranjivim tvarima koje su neophodne za pravilan rad mozga i smiren um.

"Ali ne radi se samo o voću i povrću. Bilje i začini poput šafrana, ružmarina, kurkume, crnog papra i bosiljka također unose boju, okus i svojstva za borbu protiv tjeskobe - u obliku složenih tvari koje se nazivaju bioaktivne tvari - u vaša jela. Na primjer, kurkumin, bioaktivna tvar koja se nalazi u kurkumi, može pomoći u kontroli upale i visokog kolesterola", rekla je.

Povećajte unos mikronutrijenata

Vitamini B-kompleksa, C, D i E, te minerali poput kalcija, magnezija, željeza i cinka, važni su mikronutrijenti koji mogu pomoći u smanjenju tjeskobe.

Dajte prioritet zdravim masnoćama

Stalna opskrba zdravim masnoćama jedan je od najvažnijih čimbenika u održavanju zdravlja i bez tjeskobe. Maslinovo ulje i ulje avokada djeluju protuupalno te potiču dobro zdravlje crijeva i metabolizam.

"Ona bi trebala biti vaša glavna ulja za pripremu hrane i činiti većinu vašeg unosa masti. Izbjegavam ulja soje i suncokreta, koja često sadrže nezdrave omega-6 polinezasićene masne kiseline (PUFAS). No, zdrave Omega-3 PUFA (masti koje se nalaze u plodovima mora, orašastim plodovima i sjemenkama) ključne su za smanjenje tjeskobe, sprječavanje neuroinflamacije i zaštitu od neurodegeneracije", pojašnjava nutricionistica.

Izbjegavajte hranu koja podiže razinu šećera u krvi

Glikemijski indeks (GI) mjeri koliko brzo hrana utječe na razinu glukoze u krvi. Ugljikohidrati s visokim GI, poput rafiniranog pšeničnog brašna i bijele riže, mogu naglo povećati razinu šećera u krvi, što može značiti nalet energije nakon kojeg slijedi pad.

"Ovaj ciklus uspona i padova povezan je s anksioznošću. Prirodne šećere dobivate iz voća i povrća, tako da dodane šećere - koji su također hrana s visokim GI i imaju malo ili nimalo nutritivnih koristi - treba svesti na minimum", napomenula je Naidoo.

Pronađite ravnotežu i budite dosljedni

Nutricionistica poručuje: "Slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate mrzovoljno, razdražljivo, ako ste gladni ili nervozni nakon što ste pojeli određenu hranu, pokušajte je izbaciti iz svoje prehrane. Ako se zbog nečega ne osjećate dobro nakon što ste to pojeli, vjerojatno nije dobro za vas."

Pročitajte više