Odlične vijesti: Uzmite godišnji, to bi vam moglo produžiti život

Foto: 123RF

UZIMANJE godišnjeg odmora moglo bi vam produžiti život je zaključak 40-godišnjeg istraživanja koje je objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition, Health & Aging.

“Nemojte misliti da će bilo kakav oblik zdravog životnog stila moći kompenzirati prenaporan rad i nekorištenje godišnjeg odmora. Odmor je dobar način da se riješite stresa”, rekao je profesor Timo Strandberg sa Sveučilišta u Helsinkiju, u Finskoj.

Istraživanje je okupilo 1222 muškarca. Svaki sudionik imao je barem jedan rizičan faktor od kardiovaskularne bolesti uslijed pušenja, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, triglicerida, šećera ili pretilosti.

Sudionici su podijeljeni u dvije skupine: kontrolnu i intervencijsku. Članovi intervencijske skupine su prolazili kroz savjetovanje o zdravoj prehrani, tjelovježbi i prestanku pušenja. Ako to nije djelovalo, konzumirali su i lijekove koji su im pomogli sa sniženjem krvnog tlaka. 

Do kraja istraživanja, nakon pet godina, rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti je smanjen za 46 posto u intervencijskoj skupini. Međutim, 15-godišnje praćenje je pokazalo da je u toj skupini zabilježen veći broj smrtnih slučajeva nego u kontrolnoj.

Kraći odmori povezuju se s većom smrtnosti sudionika intervencijske skupine. Naime, u njoj su sudionici koristili tri ili manje tjedana godišnjeg odmora, dok su članovi druge skupine imali više od tri tjedna. 

“Šteta uzrokovana intenzivnim životnim stilom veća je kod onih koji kraće koriste godišnji odmor. U našem istraživanju muškarci koji su koristili manje godišnjeg odmora su više radili i manje spavali”, dodao je profesor Strandberg i napomenuo da sedamdesetih godina prošlog stoljeća upravljanje stresom nije bilo dio preventivne medicine, no danas se ljudima preporučuje.

“Naš rezultat pokazuje da je smanjenje stresa bitan dio programa usmjerenih na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Savjeti o načinu života trebaju se pametno kombinirati s modernom terapijom lijekovima”, zaključuje profesor Strandberg.

Pročitajte više