Olimpijka iskreno progovorila o borbi s poremećajem prehrane: Onesvijestila bih se...

BIVŠA olimpijska gimnastičarka Shawn Johnson priznala je kako se, na samom vrhuncu karijere, borila s poremećajem prehrane.

Kako je ova 28-godišnjakinja ispričala u novom videu, problem je bio u kombinaciji potrebe za "perfekcionizmom" i "nedostatka samopouzdanja". To je rezultiralo time da je tijekom priprema za nastup u Pekingu 2008. godine jela tek 700 kalorija dnevno.

"Tijekom natjecanja bih ograničila prehranu na oko 700 kalorija dnevno. Onesvijestila bih se tijekom ili nakon vježbanja. Tijelo bi mi se grčilo. Nisam imala energije. Nisam mogla imati mjesečnicu", prisjetila se.

Kako kaže, u to vrijeme nikome nije govorila o svom problemu, pa čak ni njezini roditelji nisu znali što se događa.

Nakon nastupa u Pekingu dobila je oko sedam kilograma pa je, nezadovoljna svojim tijelom, počela uzimati tablete za mršavljenje te je uz pomoć opasnih dijeta nastojala vratiti kilažu koju je imala tijekom Olimpijskih igara.

"U mojoj glavi svi su me hvalili zbog onoga što sam učinila na Olimpijskim igrama. Hvalili su to kakva sam osoba bila kad sam bila tamo. U mojoj glavi, kada bih mogla opet tako izgledati, ne nužno se natjecati ili baviti gimnastikom, ali ako bih mogla opet biti ta osoba, svijet bi rekao da sam dovoljno dobra i bila bih prihvaćena", objasnila je svoj tadašnji način razmišljanja.

Nastavila je uzimati diuretike i druge lijekove kako bi "onesposobila" svoj metabolizam te priznaje kako tada nije znala normalno funkcionirati. Njezin dotadašnji život i sve odluke koje je donosila bili su vezani uz nastup na Olimpijskim igrama. Kako kaže, kada je natjecanje bilo iza nje, "nije znala funkcionirati kao normalno ljudsko biće, nije znala jesti, nije znala kada postaviti alarm ni je li ga uopće postavila".

Nakon što se ozlijedila na skijanju, u dobi od svega 19 godina, dosegnula je svoju najnižu kilažu. Tek 2012. godine je odlučila odustati od sporta, zaposliti terapeuta i nutricionista te se počela fokusirati na svoje zdravlje i sreću.

Gledajući unatrag, bivša olimpijka, koja je sada mama, kaže kako je zahvalna na svemu što je prošla jer sada zna pozitivno utjecati na svoju djevojčicu, piše Today.

"Bilo je jako naporno i ne želim to nikome, ali doživjela sam ta teška iskustva koja me čine snažnijom mamom i koja će mi omogućiti da naučim Drew kako da bude jaka", zaključila je.

Pročitajte više