Ortodont otkriva što boja zuba govori o našem zdravlju

Foto: Unsplash

VAŠI zubi su požutjeli? Ortodont Khaled Kasem kaže da se to najčešće viđa kod pušača, ali može biti i pokazatelj da ne obraćate dovoljno pozornosti na svoju rutinu njege oralnog zdravlja.

"Žućkasti zubi mogli bi značiti da morate više paziti na zube čišćenjem koncem, četkanje i ići na redovne preglede kod stomatologa. Također, žute zube mogu uzrokovati čaj, kava i kola", rekao je.

Ljubičasti zubi mogu biti posljedica ispijanja crnog vina ili jedenja tamnog voća, ali i traume na zubima. Padovi, prometne nesreće ili sportske ozljede mogu dovesti do ljubičastog izgleda zuba.

"U ovom slučaju svakako potražite pomoć stomatologa jer bi ljubičasta boja zubi nakon nezgode mogla biti znak unutarnjeg krvarenja", upozorio je.

Zubi ponekad mogu imati sivi izgled zbog materijala koji se koristi za popunjavanje karijesa. Međutim, siva boja može ukazivati da je došlo do oštećenja živaca. S druge strane, svaki dio zuba koji je pocrnio ukazuje na propadanje.

"Ova diskoloracija, nažalost, znači da su vaši zubi u poodmakloj fazi propadanja. Ako ovo zanemarite, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih problema sa zubima, što bi u konačnici moglo dovesti do gubitka zuba", zaključio je.

Pročitajte više