Oružje koje vam je potrebno da biste smršavili

Foto: 123RF

VRIJEME je kada svi razmišljamo o dijetama i tome da što bolje izgledamo u kupaćim kostimima. Pa iako ste osoba koja pazi što jede, potrebno vam je dodatno, tajno oružje kojim ćete podići svoju dijetu na veći nivo i početkom ljeta zablistati savršenom figurom. A oružje koje će vam pomoći u održavanju fit izgleda su:
 
Jabuka
 
Ona ima samo 95 kalorija i sadržava 4 grama vlakana. U najnovijim istraživanjima objavljenim u časopisu Journal of Nutrition, savjetuje se da podignete nivo unosa vlakana kako biste spriječili debljanje, ili čak potaknuli mršavljenje.
 
Zobene pahuljice
 
Doručak od zobenih pahuljica ili žitarica, tri sata prije nego što počnete vježbati, pomoći će vam da sagorite više masti, tvrdi Journal of Nutrition. Studije govore da unos ovakvih “sporootpuštajućih” ugljikohidrata ne podiže nivo šećera u krvi onako kako to rade rafinirani ugljikohidrati. Zauzvrat, nivo inzulina ne diže se tako visoko, a inzulin signalizira tijelu da pohranjuje masti. Manje inzulina značit će i više masti koje se mogu sagorjeti.
 
Juha
 
Osobe koje obrok počinju s povrtnom juhom unose oko 20% manje kalorija u jednom obroku.
 
Niskokalorični deserti
 
Mnogima je mnogo lakše istrajati u dijeti ako je mogu začiniti povremenim slatkišem. Istraživanja govore da potpuni prestanak konzumacije slatkiša tijekom dijete vodi do prejedanja.
 
Gljive
 
U jednom istraživanju ljudi koji su jeli gljive bili su zadovoljni kao i oni koji su jeli ista jela, ali s mesom umjesto gljiva. Inače, gljive nose mnogo manje kalorija nego meso.
 
Jaja
 
Istraživanja također govore da osobe koje jedu jaja za doručak duže ostaju siti tijekom dana.
 
Bademi
 
Što više žvačete to brže zaboravljate glad. U jednom istraživanju znanstvenici su od sudionika tražili da žvaču šaku badema 10, 25 ili 40 puta. Najzadovoljniji su bili oni koji su žvakali 40 puta. Razlog je taj da duže žvakanje uzrokuje veće otpuštanje masti iz badema koje potiču lučenje hormona koji mogu obuzdati glad.

Pročitajte više