Ove namirnice će vas napuniti energijom bolje nego drijemanje

Foto: 123RF

AKO imate osjećaj da ste iscrpljeni, jedan od načina da povratite energiju je da promijenite prehranu. Možda toga niste svjesni, ali određene namirnice napunit će vas energijom bolje od drijemanja pa zašto onda ne iskoristiti njihove prednosti?

Bez obzira na to tražite li brzi zalogaj ili istražujete neke nove opcije za veći obrok, ovih osam namirnica pomoći će vam da se osjećate energičnije.

Jaja

Jaja su visokoenergetska namirnica koja osigurava tijelu bjelančevine i zdrave masti. Bogata su i vitaminima te mineralima. 

Jogurt

Jogurt sadrži idealan omjer proteina i ugljikohidrata. U njemu su i probiotici potrebni za pravilan rad probave i apsorpciju hranjivih tvari, kao i proizvodnju vitamina B, koji je važan za proizvodnju energije.

Zeleno povrće

Kelj i špinat obiluju kalcijem, magnezijem, željezom, vitaminom B i brojnim drugim hranjivim tvarima koje će vam osigurati nalet energije.

Slatki krumpir

Još jedan ugljikohidrat koji će vas držati budnima je slatki krumpir ili batat. Riječ je o složenom ugljikohidratu, što znači da ga tijelo može pretvoriti u glukozu i koristiti kao izvor energije. 

Banane

Ovo voće je brzi izvor energije. Nije ni čudo što su banane omiljeni međuobrok sportaša i aktivnih ljudi.

Bademi 

Poput jaja, bademi su također izvor energije koja će potrajati. Puni su bjelančevina i mononezasićenih masti, a istovremeno pružaju znatnu količinu vitamina E, mangana i magnezija.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su visokoenergetska hrana koju ne želite zanemariti. Bogate su vlaknima i hranjivim tvarima za povećanje energije, poput željeza, magnezija i vitamina B, te će pomoći u pružanju trajne energije tijekom dana. Uostalom, s razlogom ih zovu doručkom prvaka.

Losos

Iako je losos poznat po visokoj koncentraciji protuupalnih omega-3 masnih kiselina, on je također izvrstan izvor vitamina B, osobito B12, koji igra bitnu ulogu u proizvodnji energije u našem tijelu. Također, jedan je od rijetkih izvora vitamina D, što ga čini učinkovitim u borbi protiv umora uzrokovanog nedostatkom vitamina D.

Pročitajte više