Ove popularne namirnice mogu biti jako štetne za vaše bubrege

Foto: 123RF

BUBREZI imaju vrlo važnu ulogu: zaduženi su za uklanjanje različitih otrova iz tijela mokraćom, stvaranje hormona i filtriranje toksina i viška tekućine u krvi.

Upravo to je razlog zašto bi se trebali dobro brinuti o bubrezima i pokušati ih održati zdravima.

Nažalost, neke namirnice im mogu naštetiti i utjecati na njihovo normalno funkcioniranje ako se jedu u pretjeranim količinama.

Avokado

Iako je avokado popularan i hvaljen zbog različitih hranjivih svojstava, konzumiranje previše avokada moglo bi biti opasno za bubrege, pogotovo ako već imate bubrežnu bolest. Razlog tome je što ovo voće ima vrlo visoku razinu kalija.

Tijelu je potreban kalij, ali u prevelikim količinama može uzrokovati ozbiljne probleme, poput grčenja mišića i nepravilnog rada srca.

Meso

Previše mesa može uzrokovati probleme s bubrezima jer se životinjski proteini vrlo teško probavljaju pa predstavljaju teret za bubrege.

Prehrana bogata životinjskim proteinima mogla bi dovesti do razvoja bubrežnih kamenaca. Meso sadrži velike količine purina koje potiču proizvodnju mokraćne kiseline, što je jedan od najčešćih uzroka bubrežnih kamenaca.

Umjesto toga, mogli biste jesti više povrća i orašastih plodova, a i dalje ćete dobivati ​​bjelančevine koje vaše tijelo treba.

Sol

Zdrava prehrana treba sadržavati maksimalno 2300 mg natrija dnevno (otprilike žličicu soli).

Ako jedete previše soli, bubrezi će morati jače raditi kako bi eliminirali višak natrija, što znači da bi mogli zadržavati vodu u tijelu, a to može dovesti do visokog krvnog tlaka.

Banane

Ako sumnjate da imate problema s bubrezima, dobra i pravilna prehrana su neophodni za očuvanje zdravlja. 

To znači ograničiti konzumaciju nekih namirnica, poput banana, jer imaju vrlo visoku razinu kalija, što može biti štetno za osobe čiji bubrezi ne funkcioniraju pravilno.

Mliječni proizvodi

Iako su mliječni proizvodi bogati vitaminima i hranjivim tvarima, previše mlijeka, jogurta i sira može nanijeti više štete nego koristi. To bi se moglo dogoditi zbog velike količine fosfora koji se nalazi u tim namirnicama koji bi mogao uzrokovati stres bubrezima.

Štoviše, ako vaši bubrezi nisu u potpunosti funkcionalni, neće moći ukloniti dodatni fosfor iz krvi i to bi s vremenom moglo dovesti do tankih i slabih kostiju i povećanog rizika od prijeloma.

Kruh od cjelovitog zrna pšenice

Ovaj kruh je zdrav i hranjiv, ali ako ga jedete u velikim količinama, može naštetiti vašim bubrezima.

Uzrok su velike količine fosfora i kalija uključenih u ovu vrstu kruha.

Jedna kriška kruha od cjelovitog zrna sadrži 70 mg kalija i 57 mg fosfora, u usporedbi s jednom kriškom bijelog kruha, koja u sebi ima svega 25 mg.

Pročitajte više