Ove svakodnevne navike koje mnogi rade utječu na snižavanje razine energije

Foto: Unsplash

MOŽDA niste ni svjesni da navike koje prakticirate negativno utječu na vašu razinu energije. Skupina liječnika izdvojila je loše navike koje mnogi ljudi prakticiraju više puta tjedno, a neki i svaki dan, te koje potajno utječu na smanjenje razine energije. Njihova preporuka je smanjiti te navike na minimum ili, u idealnom slučaju, u potpunosti ih prestati prakticirati.

Kasno večerate

Uravnotežena prehrana cjelovitim namirnicama ključna je za održavanje zdravlja i snage, ali hrana koju jedete nije jedini ključni čimbenik u ovom slučaju. Jednako je važno i vrijeme u koje jedete. 

"Stanice u našem tijelu različito metaboliziraju hranu ovisno o dobu dana. Jedenje istog obroka u osam ujutro, u odnosu na 18 sati, može utjecati na sposobnost tijela da ga koristi za energiju", objasnila je dr. Mary Valvano. Dodala je da jedenje obroka kasno navečer može "narušiti razinu šećera u krvi i sposobnost dobivanja optimalne energije iz obroka sljedećeg dana".

Ne spavate dovoljno

Kasno jedenje može utjecati i na kvalitetu sna, ističe liječnica. Objasnila je da jedenje obroka noću može negativno utjecati na prirodni cirkadijalni ritam tijela, prekidajući san i otežavajući kvalitetu sna, prenosi New York Post.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje sedam sati sna po noći. Ako spavate manje, to je navika koju morate prekinuti kako biste imali više energije.

Sjedilački način života

Bez obzira radite li od kuće ili u uredu, sjedilački način života, osobito uz prehranu bogatu šećerom i prerađenom hranom, može smanjiti razinu energije. Kako do toga ne bi došlo, nakon posla možete odraditi tjelovježbu. 

"Redovito vježbanje može pomoći u poboljšanju razine energije, povećanjem protoka krvi i kisika u mozgu i mišićima. Ciljajte najmanje 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svaki dan, poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja", istaknula je dr. Danielle Kelvas.

Osim tjelovježbe, na dobru razinu energije tijekom dana može utjecati prehrana koja sadrži unos raznovrsnog voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Savjetuje se izbjegavanje previše šećera. 

Često pijete energetska pića

Suprotno mišljenju, liječnici tvrde da energetska pića zapravo mogu imati suprotan učinak od onoga za što su namijenjena. "Ozbiljniji rizici od kofeina uglavnom su povezani s velikom konzumacijom u energetskim napitcima i u obliku dodataka prehrani", tvrdi kardiolog Stephen Devries, prenosi New York Post.

Ako želite bolju opciju pića koja sadrže kofein, dr. Valvano savjetuje da počnete piti više čajeva. "Konzumiranje kofeina iz izvora poput čaja, posebno zelenog, može pomoći u poboljšanju razine energije podržavajući mitohondrije, koji su odgovorni za proizvodnju energije u našim stanicama", objašnjava ona. 

Kronični stres

Niska razina energije i umor poznate su nuspojave stresa i emocionalne iscrpljenosti, prenosi New York Post. Ako ste često pod stresom i osjećate da nemate energije, dr. Kelvas savjetuje da isprobate neke od ovih aktivnosti.

"Vježbajte tehnike upravljanja stresom, kao što su meditacija, duboko disanje ili joga, kako biste smanjili razinu stresa i poboljšali energiju", savjetuje liječnica. 

Pročitajte više