Ovi će vam savjeti liječnika pomoći pri trčanju po ljetnim vrućinama

Foto: 123RF

SAMA pomisao na trčanje na ljetnim visokim temperaturama može biti zastrašujuća. Međutim, postoje neki savjeti kojih biste se trebali pridržavati ako se ipak odlučite na ovu vrstu rekreacije, a vani je nesnošljivo vruće. 

Za The Independent ih je otkrio sportski dr. Andrew Murray. 

1. Prilagodite se vanjskoj temperaturi

Ako krenete trčati a da se pritom niste aklimatizirali i dali svome tijelu vremena da se privikne na temperaturu, doživjet ćete priličan šok. 

"Prije trčanja, nije loše okupati se u toploj kupki koja će vašem tijelu pružiti mogućnost da se prilagodi vanjskoj temperaturi", rekao je dr. Andrew Murray. 

2. Pijte dovoljno tekućine

Piti dovoljno tekućine važno je i inače, ali još je važnije ako odlučite trčati na vrući ljetni dan. 

"Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite i ugljikohidrate kako biste povećali razinu svoje energije", savjetuje dr. Murray, no upozorava da bi vam unos previše tekućine mogao stvoriti probleme poput prečestih odlazaka na toalet.

3. Odjenite odgovarajuću odjeću

Odabir prave odjeće olakšat će vam trčanje. 

"Kada trčite po toplom vremenu, vaša bi odjeća trebala biti pripijena uz tijelo i napravljena od materijala koji zadržava vlagu minimizirajući trenje. Za to je primjerice odličan poliamidni materijal. Također, poželjno je da donje rublje i čarape budu ergonomskog izgleda", istaknuo je dr. Murray.

4. Preispitajte svoja očekivanja

Mnogi ljudi koji redovito trče nastoje postići što bolje osobne rezultate, testirajući do koje granice njihovo tijelo može ići. Međutim, kada trčite po vrućini, briga o zdravlju je daleko važnija od rezultata, stoga budite oprezni. 

"Ako je vani toplo, vjerojatno ćete biti malo sporiji nego inače. Ako je jako toplo, ne razmišljajte o rezultatima, samo gledajte kako ćete završiti utrku a da tijelo ne izložite prevelikom naporu", savjetuje stručnjak.

5. Odmorite se i oporavite

Nakon trčanja, sljedeći bi vaš korak trebao biti - odmor.

"Pobrinite se da se vaše tijelo dobro odmori nakon takvog fizičkog napora. Odmorite se dobro barem jedan dan prije nego što se bacite na novo trčanje. U oporavku vam može pomoći i hrana poput avokada, orašastih plodova i lososa jer sadrže magnezij. Osim toga, dobri su i sezam, češnjak i slanutak jer su hrana koja sadrži cink, a on je također dobar za oporavak mišića i vraćanje snage."

Pročitajte više