Ovi jednostavni trikovi mogu održati naš metabolizam aktivnim i dok spavamo

Foto: Unsplash

Ukoliko ne spavamo dobro, ne samo da ćemo se osjećati mrzovoljno, već ćemo se i udebljati. Spavanje manje od osam sati noću tjera tijelo da proizvodi više hormona stresa, kortizola, koji utječe na mikrobe u crijevima i usporava metabolizam.

Također, uz manje sna, veća je vjerojatnost da ćemo grickati kasno navečer, što bi moglo pokvariti naše ciljeve mršavljenja. Ipak, s pomoću ovih osam jednostavnih koraka možemo održati svoj metabolizam u funkciji i preko noći.

1. Dižite utege navečer

Ako navečer, odmah poslije posla, krenemo s vježbanjem i dizanjem utega, možemo aktivirati metabolizam do 16 sati, piše Deccan Herald.

2. Popijte proteinski shake s kazeinom

Važno je konzumirati protein nakon treninga kako bi se naši mišići oporavili. Kazein se polako probavlja i održava metabolizam aktivnim tijekom noći.

3. Tuširajte se hladnom vodom

Hladan tuš čini više od ispiranja znoja nakon teretane. Samo pola minute pod hladnom vodom može aktivirati smeđe masno tkivo koje, kada se zagrije, topi dodatnih 400 kalorija dok smo u krevetu.

4. Pijte zeleni čaj

Flavonoidi u zelenom čaju pospješuju metabolizam, a ako popijemo tri šalice u danu, sagorjet ćemo 3.5% više kalorija preko noći.

5. Spavajte u hladnijoj prostoriji

Postavljanjem termostata na 19 Celzijevih stupnjeva trošimo 7% više kalorija jer naše tijelo sagorijeva masnoće kako bi održalo svoju unutarnju temperaturu.

6. Povremeno postite

Kada jedemo, naše tijelo proizvodi više hormona inzulina koji pomaže u skladištenju masti. Kada ne jedemo, naše tijelo proizvodi manje inzulina i počinjemo trošiti masnoću koju smo pohranili. Post tjera naše stanice da stvaraju nove mitohondrije, a što više mitohondrija imamo, to više goriva trošimo.

To je izravna veza između mitohondrija i metabolizma. Naši mitohondriji uzimaju ugljikohidrate i druge hranjive tvari te ih spaljuju za energiju, a mi preko noći trošimo kalorije.

7. Spavajte

San je također važan za mršavljenje, čak i ako ne sagorijevamo puno kalorija samo od sna. Tijelo zapravo gubi vodu dok spavamo i tako gubimo na težini a da toga nismo svjesni. Disanje i znojenje neki su od načina na koje gubimo vodu preko noći.

8. Izbjegavajte obilne obroke prije spavanja

Vjerojatno se nećemo osjećati pospano ako naše tijelo probavlja puno hrane. Također, kada pijemo pića s kofeinom, budniji smo, stoga bismo ih trebali izbjegavati prije spavanja. Kvalitetan san doprinosi mršavljenju.

Održavanje zdravog metabolizma i mršavljenje preko noći zahtijevaju ovih nekoliko jednostavnih koraka. Iako ne sagorijevamo puno kalorija tijekom spavanja, san je vrlo važan za naše zdravlje, a nedovoljno sna može otežati održavanje zdrave tjelesne težine. 

Pročitajte više