Ovi znakovi jasno daju do znanja da vam nedostaje vitamina D

Foto: Unsplash

AKO mislite da je vitamin C najpopularniji dodatak, varate se. To je vitamin D. 

Vitamin D regulira razinu kalcija, vitalnog za zdrave kosti i olakšava normalnu funkciju imunološkog sustava. Kako znati da vam nedostaje vitamina D?



"Nedostatak vitamina D nije toliko očit kod odraslih", kaže Klinika Cleveland.

Evo koji znakovi mogu ukazivati na to da vašem tijelu nedostaje vitamina D.

1. Umorni ste

Nedostatak vitamina D često je povezan s umorom i drugim nespecifičnim simptomima kao što su glavobolja, mišićno-koštana bol, slabost, depresija i oslabljene kognitivne sposobnosti, kaže jedna studija objavljena u stručnom časopisu Medicine. 

"Liječenje vitaminom D značajno je poboljšalo umor kod inače zdravih osoba s nedostatkom vitamina D", navode.

2. Osjećate bol u kostima

"Status vitamina D utječe na zdravlje mišićno-koštanog sustava", tvrdi jedno istraživanje objavljeno u Musculoskeletal Medicine.

"Niska razina vitamina D može dovesti do boli u kostima, slabosti mišića, padova, niske koštane mase i prijeloma, s naknadnim dijagnozama osteomalacije, osteoporoze i miopatije."

3. Osjećate slabost u mišićima, bol u mišićima ili grčeve u mišićima

"Poznato je da vitamin D igra važnu ulogu u normalnoj mišićnoj funkciji", kažu autori jedne studije objavljene u Bone Reports.

Niska razina vitamina D povezana je s povećanim rizikom od padova i proksimalne slabosti.

4. Mijenja vam se raspoloženje

Autori studije objavljene u Mental Health Nursing otkrili su da je nedostatak vitamina D učestao kod pacijenata kojima je dijagnosticirana depresija. 

"Većina Amerikanaca ima nisku razinu vitamina D. To vrijedi i za osobe s depresijom, ali i drugim mentalnim poremećajima", naveli su.

5. Ako ste dijete, možete dobiti rahitis

Ozbiljan nedostatak vitamina D uzrokuje rahitis koji se kod djece očituje kao slabost u mišićima, bol u kostima i deformitet u zglobovima. 

"To je vrlo rijetko, ali djeca kojoj nedostaje vitamina D mogu osjećati bol u mišićima", navodi Klinika Cleveland.

Ako sumnjate da vam nedostaje vitamina D, obratite se liječniku opće prakse. On će vas poslati na krvne pretrage kojima je moguće ustanoviti je li to slučaj.

Pročitajte više